AVERTISMENT. Încă o țară riscă să se confrunte cu o criză alimentară de proporții. Oamenii ar putea să nu își mai permită nici măcar alimentele de bază

AVERTISMENT. Încă o țară riscă să se confrunte cu o criză alimentară de proporții. Oamenii ar putea să nu își mai permită nici măcar alimentele de bază
AVERTISMENT. Încă o țară riscă să se confrunte cu o criză alimentară de proporții. Oamenii ar putea să nu își mai permită nici măcar alimentele de bază. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/05/2020, 09:44

Problemele economice cu care se confruntă de câteva luni Libanul ar putea duce la o criză alimentară de proporții, în condițiile în care, din cauza prețurilor în creștere rapidă și a crizei provocate de COVID-19, cetățenii acestei țări riscă să nu își mai permită nici măcar alimente de strictă necesitate, cum ar fi pâinea, a avertizat premierul țării, Hassan Diab.  

Libanul este afectat de o criză economică de proporții, în urma căreia moneda națională s-a devalorizat puternic, Banca Națională a fost nevoită să impună măsuri stricte privind controlul de capital, șomajul a crescut rapid, iar țara se află în incapacitate de plată din martie. Toate aceste probleme au apărut, însă, înainte ca țara să fie afectată de pandemia de COVID-19, informează Reuters.

Premierul Hassan Diab a avertizat că pandemia ar putea declanșa o criză alimentară la nivel mondial, iar țările precum Libanul ar fi mult mai vulnerabile din cauza situației lor economice precare.

„Cândva grânarul regiunii din estul Mediteranei, Libanul se confruntă cu o situație dramatică, ce părea de neimaginat acum un deceniu: riscul unei crize alimentare majore”, a spus Diab pentru Washington Post.

El a adăugat că încercările unor țări de a limita exporturile de alimente trebuie oprite și a făcut apel la Statele Unite și la Uniunea Europeană să înființeze un fond de urgență pentru a ajuta statele din Orientul Mijlociu să evite un dezastru umanitar.

„O eventuală foamete ar putea declanșa noi valuri migratorii către Europa și ar putea destabiliza și mai puternic regiunea”, a adăugat acesta.

Libanul a început negocieri cu Fondul Monetar Internațional (FMI) luna aceasta privind un împrumut în valoare de 10 miliarde de dolari, sumă ce ar putea ajuta la finanțarea unui program de reforme în această țară, menit să limiteze cheltuielile bugetare nejustificate și să vină în ajutorul sectorului bancar.

„Protestele foamei”

Moneda națională, lira libaneză, s-a prăbușit în raport cu dolarul, ceea ce a dus la o dublare a prețurilor alimentelor în Liban, țară puternic dependentă de importuri. Această problemă a dus la proteste la nivel național, care au culminat cu moartea unui protestatar și incendierea mai multor sucursale bancare.

„Acum câteva săptămâni, Libanul s-a confruntat cu primele sale «proteste ale foamei». Mulți libanezi deja nu mai cumpără carne, fructe și legume și, curând, s-ar putea să nu își mai permită să cumpere nici măcar pâine”, a spus Diab.

Importatorii de alimente sunt îngrijorați din cauza faptului că rezervele de valută sunt pe terminate, iar cumpărarea de dolari ar putea să devină curând imposibilă pentru ei, din cauza devalorizării continue a monedei naționale.

Din această cauză, unele supermarketuri au început deja să raționalizeze unele produse alimentare, iar clienții pot cumpăra cantități limitate.

În cadrul unui discurs televizat, Diab a anunțat joi că Banca Centrală va interveni pentru a încerca să țină sub control prețurile alimentelor de import.

Cea mai mare parte din importurile de grâu ale Libanului erau asigurate din Rusia și Ucraina, însă Rusia și-a suspendat exporturile, pe fondul pandemiei de COVID-19, iar Ucraina ar putea lua o decizie similară curând, fapt care ar putea agrava situația din Liban.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare