Avertismentul care pune în alertă Europa: Încă un milion de imigranți vor veni în 2016

Avertismentul care pune în alertă Europa: Încă un milion de imigranți vor veni în 2016
Publicat: 30/01/2016, 12:09
Actualizat: 12/10/2016, 03:38

„În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, în fiecare zi ajung în Grecia între 2.000 și 3.000 de persoane. Să nu ne facem iluzii. Refugiații vor continua să sosească atât timp cât continuă războiul în Siria”, a spus șeful Frontex într-un interviu pentru ziarul german Der Spiegel.

Frontiera dintre Grecia și Macedonia rămâne una dintre principalele căi de acces ale refugiaților pe continent, dar șeful Frontex a negat posibilitatea ca aceasta să fie închisă și a menționat că sporirea efectivelor agenției europene în zonă nu are ca scop închiderea graniței, ci grăbirea procesului de înregistrare a imigranților.

De asemenea, Turcia reprezintă un punct vulnerabil pentru Europa din perspectiva crizei migranților, așa că Uniunea Europeană a pus la punct, la sfârșitul anului trecut, un plan de acțiune împreună cu Turcia, prin care executivul de la Ankara s-a angajat să încerce să pondereze valul de refugiați.

În schimb, țara primea un ajutor financiar în valoare inițială de trei miliarde de euro, care urma să fie folosit pentru ajutorarea refugiaților sirieni de pe teritoriul turc. În plus, s-a vorbit atunci și despre reluarea procesului de aderare a Turciei la spațiul european, dar și despre liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase