Avertismentul Israelului: „Dacă Iranul va fabrica bomba atomică, toate țările din Orientul Mijlociu vor face același lucru”

Avertismentul Israelului: Dacă Iranul va fabrica bomba atomică, toate țările din Orientul Mijlociu vor face același lucru
Publicat: 17/11/2013, 13:47
Actualizat: 28/03/2019, 15:23

Președintele Israelului, Shimon Peres, avertizează că, dacă Iranul va reuși să obțină arma atomică, această situație va declanșa o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu, conform unui interviu acordat publicației Le Journal du Dimanche.

„Suntem convinși că, dacă Iranul va fabrica bomba atomică, toate țările din Orientul Mijlociu vor face același lucru”, a dat asigurări președintele Israelului.

„Presiunile internaționale asupra Iranului trebuie menținute”, a spus Peres.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, încearcă să convingă Statele Unite și Franța să nu accepte un acord cu Iranul dacă regimul de la Teheran nu va prezenta garanții clare că va renunța definitiv la ambițiile nucleare cu caracter militar. Benjamin Netanyahu a avertizat că un acord inadecvat în domeniul nuclear cu Iranul poate conduce la război, pledând pentru menținerea sancțiunilor împotriva regimului islamist de la Teheran. „În privința Iranului, nu există doar două opțiuni: un acord sau războiul. Există și o a treia opțiune: continuarea presiunilor prin sancțiuni. Un acord inadecvat în domeniul nuclear poate conduce la a doua opțiune, la un rezultat nedorit”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Negocierile Iranului cu reprezentanții Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Rusiei, Chinei și Germaniei s-au încheiat pe 9 noiembrie, la Geneva, fără un acord, dar vor fi reluate pe 20 noiembrie. Washingtonul și Moscova au semnalat că există posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul în curând. Israelul a avertizat în mai multe rânduri că ar putea lansa atacuri preventive împotriva instalațiilor nucleare iraniene. Israelul, Statele Unite și Uniunea Europeană suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzațiile.