AVERTISMENTUL LUI BARROSO către PONTA, în problema absorbției fondurilor UE de către România

AVERTISMENTUL LUI BARROSO către PONTA, în problema absorbției fondurilor UE de către România
Publicat: 19/10/2012, 11:13
Actualizat: 01/02/2019, 12:39

Președintele CE i-a transmis premierului Victor Ponta că planul Guvernului de îmbunătățire a absorbției fondurilor UE prezintă doar soluții pe termen scurt și nu rezolvă deficiențele structurale pe termen lung și a condiționat reluarea plăților de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactată de către comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, și transmisă săptămâna trecută premierului Victor Ponta, în numele președintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Scrisoarea reprezintă un răspuns la planul Guvernului român de a îmbunătăți absorbția fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a înmânat oficialului CE în vizita efectuată în urmă cu o lună la Bruxelles, și a constituit baza discuțiilor avute de cei doi, miercuri, la București pe această temă.

În scrisoare, în care Hahn precizează de la început că Barroso l-a rugat să răspundă în numele său legat de acest plan, se arată că Guvernul propune trei măsuri care rămâne să fie discutate în interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene pe termen lung.

„Scrisoarea transmisă premierului arată că «deși implementarea acestor idei poate ajuta la creșterea gradului de absorbție pe termen scurt, ele rămân totuși niște măsuri punctuale care nu rezolvă deficiențele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăți absorbția pe termen lung» „, au citat sursele din document.

Comisia Europeană amintește că au fost adoptate deja măsuri excepționale, precum creșterea gradului de cofinanțare la anumite programe, dar că și acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbție în lipsa rezolvării deficiențelor structurale.

„În cei doi ani de când președintele Barroso a scris Guvernului României cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete și de corectare substanțială a problemelor pentru a se putea crește gradul de absorbție a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent. România trebuie să facă în continuare eforturi considerabile și extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacității pentru implementarea programelor. În acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administrației în privința fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea și legalitatea cheltuielilor, astfel încât fondurile să ajute România, iar cetățenii români să poată beneficia de pe urma calității de membru al UE”, se afirmă în documentul citat.

În același timp, Comisia Europeană amintește că plățile UE către România sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor și condiționează reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

„După cum știți, în acest moment niciun fel de plăți nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizițiile publice și fraude împiedică reluarea acestora. Este nevoie de măsuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Plățile vor putea fi reluate doar după ce au fost întrunite condițiile necesare”, se mai precizează în scrisoarea transmisă premierului.

În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Bruxelles cu președintele CE, după ce oficialul european a avut la acel moment o întrevedere și cu președintele Traian Băsescu.

După discuția cu premierul Ponta, Barroso a transmis o declarație în care a arătat, printre altele, că i-a cerut prrimului-ministru să ia măsuri imediate pentru îmbunătățirea capacității administrative și a procedurilor de achiziții publice în vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene, care rămâne încă extrem de scăzută.

Barroso a avertizat atunci că România riscă să piată din banii puși la dispoziție de către Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a întrerupt de la 1 iulie din cauza neregularităților descoperite în sistem plățile către România pentru patru programe operaționale – transport, mediu, regional și creșterea competitivității, POSDRU a intrat în procedură de presuspendare de la începutul lunii august, după ce plățile pe acest program mai fuseseră întrerupte și în prima parte a anului și reluate temporar în vară.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marți, că Guvernul ar trebui să aloce, inclusiv la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, noi sume pentru beneficiarii programelor operaționale în care plățile sunt întrerupte de Comisia Europeană.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Rușii cutremură Europa! Vor lovi tot continentul. Nici România nu va scăpa
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii