AVERTISMENTUL LUI BARROSO către PONTA, în problema absorbției fondurilor UE de către România

AVERTISMENTUL LUI BARROSO către PONTA, în problema absorbției fondurilor UE de către România
Publicat: 19/10/2012, 11:13
Actualizat: 01/02/2019, 12:39

Președintele CE i-a transmis premierului Victor Ponta că planul Guvernului de îmbunătățire a absorbției fondurilor UE prezintă doar soluții pe termen scurt și nu rezolvă deficiențele structurale pe termen lung și a condiționat reluarea plăților de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactată de către comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, și transmisă săptămâna trecută premierului Victor Ponta, în numele președintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Scrisoarea reprezintă un răspuns la planul Guvernului român de a îmbunătăți absorbția fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a înmânat oficialului CE în vizita efectuată în urmă cu o lună la Bruxelles, și a constituit baza discuțiilor avute de cei doi, miercuri, la București pe această temă.

În scrisoare, în care Hahn precizează de la început că Barroso l-a rugat să răspundă în numele său legat de acest plan, se arată că Guvernul propune trei măsuri care rămâne să fie discutate în interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene pe termen lung.

„Scrisoarea transmisă premierului arată că «deși implementarea acestor idei poate ajuta la creșterea gradului de absorbție pe termen scurt, ele rămân totuși niște măsuri punctuale care nu rezolvă deficiențele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăți absorbția pe termen lung» „, au citat sursele din document.

Comisia Europeană amintește că au fost adoptate deja măsuri excepționale, precum creșterea gradului de cofinanțare la anumite programe, dar că și acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbție în lipsa rezolvării deficiențelor structurale.

„În cei doi ani de când președintele Barroso a scris Guvernului României cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete și de corectare substanțială a problemelor pentru a se putea crește gradul de absorbție a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent. România trebuie să facă în continuare eforturi considerabile și extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacității pentru implementarea programelor. În acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administrației în privința fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea și legalitatea cheltuielilor, astfel încât fondurile să ajute România, iar cetățenii români să poată beneficia de pe urma calității de membru al UE”, se afirmă în documentul citat.

În același timp, Comisia Europeană amintește că plățile UE către România sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor și condiționează reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

„După cum știți, în acest moment niciun fel de plăți nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizițiile publice și fraude împiedică reluarea acestora. Este nevoie de măsuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Plățile vor putea fi reluate doar după ce au fost întrunite condițiile necesare”, se mai precizează în scrisoarea transmisă premierului.

În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Bruxelles cu președintele CE, după ce oficialul european a avut la acel moment o întrevedere și cu președintele Traian Băsescu.

După discuția cu premierul Ponta, Barroso a transmis o declarație în care a arătat, printre altele, că i-a cerut prrimului-ministru să ia măsuri imediate pentru îmbunătățirea capacității administrative și a procedurilor de achiziții publice în vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene, care rămâne încă extrem de scăzută.

Barroso a avertizat atunci că România riscă să piată din banii puși la dispoziție de către Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a întrerupt de la 1 iulie din cauza neregularităților descoperite în sistem plățile către România pentru patru programe operaționale – transport, mediu, regional și creșterea competitivității, POSDRU a intrat în procedură de presuspendare de la începutul lunii august, după ce plățile pe acest program mai fuseseră întrerupte și în prima parte a anului și reluate temporar în vară.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marți, că Guvernul ar trebui să aloce, inclusiv la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, noi sume pentru beneficiarii programelor operaționale în care plățile sunt întrerupte de Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață