Bandele de infractori au preluat puterea într-o țară. Cum arată un stat EȘUAT

Bandele de infractori au preluat puterea într-o țară. Cum arată un stat EȘUAT
Sursa Foto - Hepta
Publicat: 29/04/2024, 22:27
Actualizat: 29/04/2024, 23:05

Haiti este încă unul care ajunge pe lista statelor eșuate în ultimii ani.  Protestele au început în marile orașe din Haiti pe 7 iulie 2018, ca răspuns la creșterea prețurilor la combustibil.  La 7 februarie 2021, susținătorii opoziției ar fi încercat o lovitură de stat , ducând la 23 de arestări, precum și la ciocniri între protestatari și poliție.

La 7 iulie 2021,  președintele Jovenel Moïse a fost asasinat de către un grup de 28 de mercenari străini. În septembrie 2022, au izbucnit noi proteste ca răspuns la creșterea prețurilor la energie, iar o federație de bande a creat o blocada în jurul celui mai mare depozit de combustibil din Haiti. Combinată cu un focar de holeră și foamete acută pe scară largă , criza a determinat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să impună sancțiuni lui Jimmy Chérizier , unul dintre liderii bandelor din țară.

Cum arată o țară ajunsă în anarhie?

În martie 2024, prim-ministrul interimar Ariel Henry a fost împiedicat să se întoarcă în Haiti după o călătorie menită să asigure ajutorul poliției kenyene pentru a reduce violența bandelor.  Vidul de putere, împreună cu haosul de pe străzi, au condus la programarea unei întâlniri de urgență CARICOM pe 11 martie. Pe 11 martie, Henry și-a anunțat demisia sub presiunea protestatarilor, a bandelor și a comunității internaționale.

Între timp, CNN i-a luat interviu unuia dintre liderii bandelor care controlează Haiti. Este vorba de Vitel’Homme Inocent, unul dintre liderii bandelor. Se află pe lista FBI a celor mai căutați fugari la nivel internațional și are o recompensă de 2 milioane de dolari pe capul său.  Născut în 1986, de culoare, a devenit un activist politic acuzat de crime (a ucis în jur de 5 persoane, inclusiv ofițeri de poliție), furt, distrugeri și luare de ostatici.

În capitala Haiti, Port-au-Prince, ajuns un oraș fantomă,  drumurile sunt murdare, iar bandele de gărzi armate cu măști de Halloween patrulează. Mașinile și motocicletele, conduse de șoferi mascați,  efilează ca într-un film post-apocaliptic ca Mad Max.  Portul maritim principal și aeroportul orașului sunt întunecate. Ministerele guvernamentale au fost preluate de refugiați care fug de atacurile bandelor. Cadavrele zac printre gunoaiele neadunate de pe străzi, iar cartierele încă libere de controlul bandelor au văzut o creștere a justiției pline de frică, care ucid străinii suspecți.

Haiti, o țară neguvernabilă, este controlată de bande

Vitel’Homme Inocent, îmbrăcat în haine din batic cu dungi strălucitoare, purtând  lanțuri de aur și un medalion cu o cruce la gât, iese dintr-o mașină de lux.

„Haiti pe care l-am avut, Haiti, perla Antilelor în care am copilărit, ar putea redeveni la frumusețea de odinioară. Într-o zi, cineva ar putea să stea în Champ de Mars și să savureze o înghețată. Da, conduc un grup armat. Îl direcționez. Dar când chiar tu crezi asta, ar putea acești băieți să aibă habar pe cine să-l răpească și pe cine nu? Nu chiar”. 

El mai spune că haitienii au ajuns săraci din cauza politicienilor corupți: „Nu putem să călătorim, nu putem să importăm, nu putem să exportăm. Și totuși, armele tot vin. Mereu sunt gloanțe de găsit. Și nu avem niciun reprezentant la graniță”.  

El adaugă că dacă situația s-ar stabiliza, își dorește ca bandele să primească amnistie de la viitorul guvern, și mai ales, dacă acesta promite că va aduce bunăstare cetățenilor: „Când vom lăsa jos armele, trebuie să știm dacă vom avea un stat care să ne asigure viitorul. Poți să-i spui cuiva să lase armele jos dacă îi dai la schimb să mănânce o piatră?”. 

1,660 de oameni au fost uciși, alți 438 au fost răpiți, inclusiv 21 de copii. Haiti ocupa locul 172 în Indexul Mondial al Corupției, fiind a opta cea mai coruptă țară din lume, potrivit CNN.

Top state eșuate/sau state care sunt în pragul colapsului guvernamental

Potrivit Indexului Statelor Fragile, Somalia se află pe primul loc, fiind un stat eșuat aflat într-un război civil din anii 1990. Pe locul 2 este Yemen, devastat de rebelii Houthi. Pe locul 3 este Sudanul de Sud, un stat nou apărut în 2011, aflat în război cu Sudanul, aflat pe locul 7. Pe locul 4 este Republica Democrată Congo, pe locul 5 se află Siria, aflată într-un război civil din 2011, fiind cea mai devastată țară de efectele Primăverii Arabe și acțiunile grupării teroriste Daesh, iar pe locul 6 este Afganistan, controlat din 2021 de către talibani.

Următoarele poziții sunt ocupate de Republica Central Africană, Chad și Haiti (locul 10). Pe locul 12 este Myanmar după lovitura de stat militară, urmată de Mali. Libia se află pe locul 17 după Primăvara Arabă și războiul civil izbucnit în 2011, iar Ucraina este pe locul 18 de la invazia rusă din 2022.

Cea mai sigură țară din lume este Norvegia, urmată de Islanda, Danemarca, Canada, Finlanda și Noua Zeelandă. România este pe locul 129 în ciuda afirmațiilor făcute de președintele Klaus Iohannis, în 2021, când a afirmat după incendiul unui spital că România este un stat eșuat

Citește și: Mai mulți criminali din Haiti, uciși de mulțimea furioasă. Bărbații, ARȘI DE VII și bătuți până la moarte, în plină zi: „Din păcate au fost linșați”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Android 15 va avea o funcție nouă. Anunțul a fost făcut de Google
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Declarația șocantă a tinerei care și-a văzut tatăl ucis în sectorul 6 din Capitală pentru...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×