Barack Obama cere aprobarea Congresului pentru a ataca Siria: „Am decis că SUA ar trebui să acționeze militar împotriva unor ținte ale regimului sirian”

Barack Obama cere aprobarea Congresului pentru a ataca Siria: Am decis că SUA ar trebui să acționeze militar împotriva unor ținte ale regimului sirian
Publicat: 31/08/2013, 23:05
Actualizat: 02/09/2013, 09:56

Președintele american a declarat că SUA sunt pregătite în orice moment să atace Siria, însă a decis să obțină aprobarea Congresului înainte de a da ordinul de atac. „Am decis că Statele Unite ar trebui să acționeze militar împotriva unor ținte ale regimului sirian. Șeful Marelui Stat Major m-a informat că suntem pregătiți să atacăm în orice moment am alege”, a spus Obama.

Atacul asupra Siriei nu va implica o intervenție terestră, va fi unul bine țintit și cu scop limitat. Obama a mai spus că ordinul de atac poate veni „mâine, săptămâna viitoare sau peste o lună”.

Președintele american mai spune că a discutat deja cu cei mai importanți lideri din Congres pentru a stabili rapid calendarul unui vot asupra acestei decizii. Cu toate acestea, el nu a anunțat o convocare extraordinară a Congresului, așteptând revenirea onișnuită la muncă a legiuitorilor din Washington, care are loc abia pe 9 septembrie.

Obama a mai spus că atacul cu arme chimice de la Damasc, de care oficialii Casei Albe sunt siguri că a avut loc și că a fost coordonat de regimul lui Bashar al Assad, este o amenințare pentru morală, pentru națiunea americană și pentru aliații săi precum Iordania sau Turcia. În plus, inacțiunea implică decredibilizarea totală a interdicțiilor internaționale privind folosirea armelor chimice.

Premierul britanic David Cameron a declarat, pe Twitter, că „înțelege și susține decizia lui Barack Obama”. O rezoluție de atac asupra Siriei, înaintată de Cameron, a fost respinsă joi de Parlamentul britanic.

Decizia, după 9 septembrie

Dezbaterea din Congres privind o eventuală intervenție militară americană în Siria, solicitată de Barack Obama, va începe luni, 9 septembrie, au anunțat sâmbătă responsabili americani ai Camerei Reprezentanților, citați de AFP.

„Conform Constituției, responsabilitatea de a declara război revine Congresului. Suntem mulțumiți că președintele a cerut autorizația pentru o intervenție militară în Siria, ca răspuns la problemele grave și substanțiale pe care aceasta le ridică”, au declarat John Boehner, președintele Camerei, și ceilalți lideri republicani într-un comunicat. „Consultându-ne cu președintele, ne așteptăm ca începând cu 9 septembrie Camera să examineze această măsură”.

Congresul, aflat în prezent în vacanța de vară, se va întoarce la Washington luni, 9 septembrie, iar liderii Camerei nu au susținut revenirea parlamentarilor mai devreme. Aleșii se întorc de obicei din circumscripțiile lor luni după-amiază.

„Aceasta îi va acorda președintelui timp să își prezinte planul în fața Congresului și americanilor”, au scris liderii.

Cele două Camere ale Congresului, Camera Reprezentaților și Senatul, sunt egale în Statele Unite și trebuie astfel să voteze un text în aceiași termeni pentru a deveni lege. Democrații dispun de majoritatea în Senat și republicanii cotrolează Camera din ianuarie 2011.

UPDATE 20.45 Președintele american a întârziat jumătate de oră față de ora anunțată pentru declarație. Surse AP susțin că președintele american ar solicita aprobarea Congresului pentru o acțiune militară asupra Siriei.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Președintele Statelor Unite Barack Obama va vorbi despre criza din Siria sâmbătă la ora locală 13.15 (20.15, ora României), a anunțat Casa Albă, relatează AFP. „Președintele va face o declarație despre Siria în Grădina cu trandafiri”, la reședința executivă, a anunțat președinția într-o actualizarea programului zilnic al lui Obama.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru AFP că Obama nu va anunța un atac militar iminent, ci va detalia procesul de decizie cu privire la un eventual atac asupra Siriei și cum plănuiește să acționeze în continuare.

Această intervenție publică are loc în contextul în care Washingtonul reflectează la reacția pe care să o aibă față de un atac chimic sângeros împotriva unor civili în apropiere de Damasc pe 21 august și în contextul în care Obama a evocat un „atac de avertisment”.

Vladimir Putin a cerut SUA dovezi că Siria a folosit arme chimice

Președintele rus Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept o „absurditate totală” acuzațiile privind utilizarea armelor chimice de către Siria și a cerut Statelor Unite să prezinte proba unei eventuale implicări a regimului sirian, relatează AFP.

„Forțele siriene sunt în ofensivă și încercuiesc opoziția în mai multe regiuni. În aceste condiții, oferirea unui pretext celor care îndeamnă la o intervenție armată ar fi o absurditate totală”, le-a spus Putin unor jurnaliști la Vladivastok, răspunzând unei întrebări despre presupusa folosire a armelor chimice de către regimul sirian.

Președintele rus a îndemnat Washingtonul să prezinte probele, subliniind că „interceptarea unor conversații oarecare nu poate să servească ca bază pentru luarea unor decizii fundamentale ca recurgerea la forță împotriva unui stat suveran”.

„Cu privire la poziția prietenilor noștri americani, care afirmă că trupe guvernamentale (siriene) au folosit (…) arme chimice și spun că au probe, ei, bine, să le arate anchetatorilor ONU și Consiliului de Securitate”, a spus Putin. „Dacă nu o fac, înseamnă că nu există”, a adăugat el.

Aceasta este prima reacție publică a lui Putin față de raportul serviciilor americane de informații care acuză regimul președintelui Bashar al-Assad că a folosit arme chimice într-un atac comis în suburbiile Damascului pe 21 august, provocând moartea câtorva sute de persoane.

Siria se așteaptă „în orice moment” la un atac

Siria se așteaptă la o acțiune occidentală împotriva teritoriului său „în orice moment”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor siriene de securitate pentru AFP.

„Ne așteptăm la o agresiune în orice moment și suntem pregătiți să ripostăm tot în orice moment”, a subliniat acest oficial, după ce experți ONU însărcinați să ancheteze acuzații cu privire la atacuri chimice au părărsit Siria sâmbătă dimineața.

„Ne vom apăra poporul și patria cu toate capacitățile”, a adăugat el, afirmând că „această agresiune (occidentală) nejustificată nu (va avea loc) fără o ripostă”.

„Opinia publică este împotriva” Statelor Unite și țărilor occidentale care vor să efectueze un atac militar împotriva Siriei, a continuat el.

Susținătorii atacului străin apără „o cauză rea, care nu are nimic a face nici cu morala și nci cu dreptul internațional. Este vorba despre o agresiune internațională nejustificată”, a continuat sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii