Barack Obama, mesaj dur în orașul masacrului de la școală: „Nu mai putem tolera așa ceva. Astfel de tragedii trebuie să ia sfârșit”

Publicat: 17/12/2012, 16:59
Actualizat: 29/07/2014, 19:10

La finalul unui mandat în care nu și-a respectat una dintre marile lui promisiuni electorale, aceea de a reforma circulația armelor, președinele american Barack Obama a venit cu cel mai dur și, totodată, emoționant mesaj pe această temă.

În fața părinților celor 20 de copii de 6-7 ani uciși vineri de un tânăr de 20 de ani, la școala Sandy Hook (Newtown, Connecticut), Obama a recunoscut că societatea americană nu face destul pentru a-și proteja copiii. „Suntem cu adevărat pregătiți să spunem că nu avem nicio putere în fața unui asemenea carnagiu, că politica e prea grea? Suntem pregătiți să spunem că o asemenea violență care îi vizează pe copiii noștri de atât timp este, într-un fel sau altul, prețul pe care îl plătim pentru libertatea noastră?”, s-a întrebat președintele american, o aluzie la argumentul suprem al taberei pro-arme, și anume amendamentul doi la Constituția SUA, care garantează dreptul individului de a avea o armă.

Aceasta a fost a patra oară în timpul primului său mandat prezidențial în care Obama a consolat rudele și apropiații victimelor unui asemenea atac armat (după crimele din Tucson, Aurora și Oak Creek, n.red.). „Iar între acestea, au fost nenumărate schimburi de foc letale în toată țara”, a precizat președintele american, care a subliniat că, oricât de mică ar fi speranța că liderii politici vor reuși să schimbe situația, ei au datoria să încerce.

FOTO: Mandel Ngan-AFP-Mediafax

De altfel, Chicago, orașul lui Obama, este cel mai sângeros în ceea ce privește violența de acest fel. Peste 4.000 de tineri cu vârste de până la 21 de ani au fost împușcați aici în ultimii patru ani. La nivel național, armele de foc – 300 de milioane în toată țara – provoacă 84 de morți pe zi și costuri pentru economia americană de aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an, potrivit unor estimări ale laboratorului de criminalistică de la Universitatea din Chicago.

Cu toate acestea, controlul armelor a devenit aproape tabu în societatea și politica americană, fiind un domeniu chiar mai greu de reformat decât cel medical. Așa se facă că politica pro-armă a devenit chiar mai greu de dezbătut decât cea pro-viață, referitoare la avort.

În acest context, președintele reales al Americii le-a spus celor prezenți: „Principala noastră responsabilitate este să avem grijă de copiii noștri. Dacă nu reușim să facem asta, nu reușim să facem nimic. Iar după acest standard vom judecați ca societate, ca națiune”. Mai departe, Obama a întrebat de mai multe ori audiența dacă este de părere că națiunea americană are suficient de multă grijă de copii, de siguranța lor.

Obama, cu nepoata uneia dintre victime // preluare Huffington Post

„Am reflectat la acest lucru în ultimele zile și, dacă suntem onești cu noi înșine, răspunsul e nu”, le-a spus președintele părinților care încep de luni să își îngroape copiii.

„Nu mai putem tolera acest lucru. Aceste tragedii trebuie să ia sfârșit. Dar, pentru a le pune punct, noi trebuie să ne schimbăm”, a mai declarat Obama, într-o sală de liceu în care numai suspinele și plânsul celor prezenți au spart tăcerea sobră a slujbei multi-confesionale de comemorare a celor 26 de victime de la Sandy Hook Elementary School.

Barack Obama, cu prietenii unei fetițe de șase ani ucise vineri // preluare Huffington Post

Pe lângă promisiunea fermă că își va folosi, în perioada următoare, toată puterea pentru a schimba situația controlului armelor din Statele Unite, Obama le-a oferit familiilor îndurerate și cuvinte de consolare. Președintele a citat din Scripturi, a amintit fiecare dintre victimele lui Adam Lanza și a povestit anumite detalii emoționante relatate de martorii masacrului, cum a fost, de exemplu, copilul care a încercat să „îmbărbăteze” un angajat de-ai școlii în timpul atacului, spunându-i că știe karate.

Vizibil emoționat, dar mai ferm ca niciodată pe acest subiect, Barack Obama a părut să fi auzit apelurile lansate de liberali și moderați în ultimele zile.

Ca întotdeauna, cel mai vocal dintre toți a fost primarul New York-ului, Michael Bloomberg, care l-a îndemnat pe Obama de mai multe ori, fie prin intervenții televizate, fie prin mesaje pe Twitter, să ia atitudine și să schimbe situația periculoasă a armelor din SUA.

Cealaltă tabără, în schimb, a ales pentru prima dată tăcerea. Niciunul dintre senatorii pro-arme din Congresul SUA nu a vrut să participe la vreun talk show duminică pe tema armelor de foc.

Analizele de peste Ocean făcute după tragedia din Connecticut sugerează că masacrul de la școală ar putea reuși să repornească în SUA, de această dată cu rezultate, dezbaterea privind armele.

De altfel, la scurt timp după tragedia care a șocat nu doar America, ci lumea întreagă, o senatoare a anunțat că va propune, imediat ce noul Congres își începe activitatea, o lege pentru interzicerea puștilor de asalt în Statele Unite. Propunerea lui Dianne Feinstein ar însemna întoarcerea la perioada Administrației Clinton din privința armelor. Bill Clinton a reușit să treacă de Congres, în anii ’90, o lege precum cea a senatoarei Feinstein, care interzicea armele de asalt. Actul legislativ a expirat în 2004, în timpul republicanului George W. Bush, iar Barack Obama a promis în timpul campaniei din 2008, fără a-și respecta această promisiune, că va reintroduce această lege.

FOTO: Mario Tama-AFP-Mediafax

Discursul integral al președintelui american de la slujba de comemorare a masacrului din Newtown

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete