• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Barack Obama va merge miercuri în New Jersey, devastat de uraganul Sandy

Barack Obama va merge miercuri în New Jersey, devastat de uraganul Sandy
Președintele Barack Obama va merge miercuri în New Jersey (est), unul dintre statele cel mai dur afectate de uraganul Sandy, a anunțat marți Casa Albă, citată de AFP.

Președintele Barack Obama va merge miercuri în New Jersey (est), unul dintre statele cel mai dur afectate de uraganul Sandy, a anunțat marți Casa Albă, citată de AFP.

„Mâine (miercuri) după-amiază, președintele va merge în New Jersey, unde se va întâlni cu guvernatorul (Chris) Christie pentru a inspecta pagubele produse de furtună, pentru a vorbi cu locuitorii (…) și a le mulțumi membrilor serviciilor de urgență care și-au riscat viața”, a precizat purtătorul de cuvânt al președinției, Jay Carney, într-un comunicat.

Cu câteva minute înainte, Obama a mers la sediul Crucii Roșii din Washington și a subliniat că criza generată de colosala depresiune care s-a abătut asupra nord-estului Statelor Unite de luni nu s-a terminat.

„Această furtună nu s-a încheiat încă”, a explicat Obama. Consecințele uraganului Sandy sunt „devastatoare pentru toată țara”, a afirmat el. „Statele Unite sunt cu voi”, i-a asigurat președintele pe locuitorii din zonele afectate.

Dacă Obama și-a suspendat de facto participarea la campania electorală în vederea alegerilor prezidențiale, care vor avea loc peste o săptămână, vizita sa în New Jersey va fi observată îndeaproape din punct de vedere politic, Christie, un republican, fiind unul dintre oamenii loiali adversarului lui Obama, Mitt Romney.

Christie a avut însă doar cuvinte de laudă pentru Obama marți dimineața, felicitându-l pentru modul în care a gestionat asistența federală pentru statul său.

„Președintele a fost formidabil. Am vorbit cu el de trei ori ieri, m-a sunat ultima dată la miezul nopții să mă întrebe de ce am nevoie și i-am cerut să accelereze decretarea stării de catastrofă majoră”, a explicat pentru postul de televiziune MSNBC Chris Christie.

„El nu a vorbit în niciun moment de alegeri, și dacă el-însuși, care este candidat, nu vorbește, puteți fi siguri că locuitorii din New Jersey sunt cu atât mai puțin interesați de acest lucru”, a adăugat guvernatorul pentru CNN.

Întrebat la postul de televiziune Fox News dacă se așteaptă ca Romney să vină la New Jersey pentru a inspecta pagubele, Christie, cunoscut pentru stilul său direct, a respins categoric această idee.

„Am treabă aici, în New Jersey, iar aceasta este mult mai importantă decât politica de dragul politicii”, a asigurat el. Vizita lui Obama nu fusese încă anunțată.

„Am 2,4 milioane de persoane fără curent electric. Coasta este devastată, nordul statului meu este inundat. Dacă dumneavostră credeți că mă interesează alegerile acum, nu mă cunoașteți”, a declarat el.

Romney, la rândul său, a părăsit marți Ohio (nord), unde reuniunile sale electorale s-au transformat într-o operațiune umanitară în favoarea sinistraților, chiar dacă o înregistrare video politică a fost difuzată la începutul reuniunii, în orașul Kettering.

El era așteptat marți seara în Florida (sud-est), unde a prevăzut să susțină trei discursuri electorale miercuri. Dar atacurile împotriva președintelui în exercițiu ar putea fi prost primite în timp ce Obama va apărea la televiziune vizitând zonele sinistrate alături de Christie, unul dintre cei mai loiali aliați ai republicanului.

Inchide