Bashar al-Assad: În Siria are loc un „alt tip” de „război mondial”, între principalele puteri

Bashar al-Assad: În Siria are loc un „alt tip de „război mondial, între principalele puteri
Publicat: 10/05/2018, 18:20

În cadrul interviului, Bashar al-Assad a fost întrebat: Vă temeți că de la conflictul din Siria există riscul izbucnirii celui de-al III-lea Război Mondial? Mă refer la faptul că Israelul atacă obiective iraniene din Siria, este implicată Rusia, sunt implicate Statele Unite. Suntem preocupați în legătură cu acest risc?

„Nu, dintr-un singur motiv: pentru că, din fericire, avem o conducere inteligentă în Rusia, iar ei știu că agenda structurilor din Statele Unite este de a crea un conflict. De la campania electorală a președintelui Donald Trump, principalul subiect pe agendă a fost Rusia, crearea unui conflict cu Rusia, umilirea Rusiei, subminarea Rusiei și așa mai departe”, a răspuns Bashar al-Assad, citat de site-ul ekathimerini.com.

„Și ne aflăm în cadrul aceluiași proces, cu denumiri diferite sau cu mijloace diferite. Datorită inteligenței rușilor, putem evita acest lucru. Poate că nu este un război mondial de anvergură, dar este un război mondial, poate de alt tip, nu precum primul și al II-lea, poate că nu este nuclear, dar în mod clar nu este un Război Rece; este ceva mai mult decât un Război Rece, dar mai puțin decât un război de amploare. Și sper că nu voi asista la un conflict direct între aceste superputeri, deoarece astfel lucrurile ar scăpa de sub control pentru restul lumii”, a explicat liderul regimului de la Damasc.

Întrebat despre acuzațiile Statelor Unite și Uniunii Europene privind utilizarea armelor chimice împotriva civililor, Bashar al-Assad le-a respins, argumentând că această „poveste occidentală a început după victoria armatei siriene” împotriva grupurilor teroriste și insurgente, „nu înainte”.

„În primul rând, nu avem arsenal chimic, a fost distrus în 2013, iar Agenția internațională pentru arme chimice a efectuat inspecții, stabilind clar că nu mai avem. În al doilea rând, și dacă am avea astfel de arme, nu le-am folosi, din multe motive. Să presupunem că armata siriană ar mai avea arme chimice și ar fi în război; unde ar fi folosite? La sfârșitul luptei? Le-ar folosi în timpul luptei, în zone în care teroriștii au avansat, nu acolo unde armata a încheiat operațiunile și unde s-au predat teroriștii”, a spus Bashar al-Assad, explicând că, dacă astfel de armament neconvențional ar fi fost utilizat într-o zonă aglomerată precum Duma (la periferia Damascului), nu ar fi fost doar 45 de victime, ci sute sau mii.

Liderul regimului autoritarist de la Damasc a sugerat că atacurile chimice au fost orchestrate de țări occidentale. „Când teroriștii au pierdut, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și alți aliați ai lor care vor destabilizarea Siriei au pierdut una dintre principalele cărți, de aceea au fost nevoiți să atace armata siriană, pentru a stimula moralul teroriștilor și a împiedica armata siriană să elibereze alte zone ocupate”, a subliniat Bashar al-Assad.

Administrația Donald Trump a atribuit regimului Bashar al-Assad atacul chimic comis pe 7 aprilie la periferia Damascului. Ca ripostă, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat bombardamente asupra unor baze militare din Siria. În schimb, Rusia susține că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizația umanitară insurgentă Căștile Albe, fiind o înscenare menită să atragă o ripostă militară împotriva Administrației Bashar al-Assad. Armata rusă susține a descoperit un laborator insurgent pentru producerea de armament chimic la periferia Damascului.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți. Statele Unite și alte țări occidentale oferă susținere grupurilor insurgente din Siria, în timp ce Administrația Bashar al-Assad beneficiază de susținerea Rusiei, Iranului și a mișcării șiite libaneze Hezbollah.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Vreme aspră și azi, în România. Unde va ploua din plin
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani