Belarusul va desfășura trupe speciale la granița cu Ucraina

Belarusul va desfășura trupe speciale la granița cu Ucraina
Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko / Sursa foto - ARHIVĂ: Profimedia
Publicat: 10/05/2022, 22:53

Belarusul va trimite trupe de operațiuni speciale în trei dintre regiunile sale de la granița cu Ucraina, au anunțat marți forțele armate ale țării.

Anunțul vine în contextul în care președintele Aleksandr Lukașenko a vorbit despre importanța rachetelor de producție rusească în ceea ce privește consolidarea apărării Belarusului, informează Agerpres.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, Belarusul a permis ca forțele ruse să atace Ucraina de pe teritoriul său, mii de soldați ruși trecând granița spre Ucraina prin Belarus pe 24 februarie, data la care a început războiul din țara vecină. Cu toate acestea, autoritățile bieloruse au anunțat în martie că forțele sale armate nu participă direct la acest conflict.

Belarusul acuză NATO

În ultima perioadă, Belarusul a acuzat NATO că ar masa militari la granițele sale. Vizate de aceste acuzații sunt Polonia, Lituania și Letonia, state membre ale Alianței. În acest context, autoritățile de la Minsk au anunțat că își vor mări numărul de soldați de la granițe, dar și că vor spori exercițiile militare.

„Statele Unite şi aliaţii lor continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele Republicii Belarus. Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele şase luni, în cantitate şi calitate”, a declarat şeful Statului Major, Viktor Gulevici.

Lukaşenko a precizat că Moscova a fost de acord să ajute Minskul să producă rachete similare cu Iskander, pe care Rusia le-a folosit în Ucraina, şi că îşi doreşte ca Belarusul să continue să folosească sisteme de rachete sol-aer S-400 şi S-300 de producţie rusească.

„Suntem realişti. Înţelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem produce daune, în special acelor teritorii de unde ei ne vor ataca”, a declarat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase