Biden l-a convins pe președintele Egiptului să reia asistența UMANITARĂ spre Gaza /Transporturile se vor derula prin Israel

Biden l-a convins pe președintele Egiptului să reia asistența UMANITARĂ spre Gaza /Transporturile se vor derula prin Israel
Publicat: 24/05/2024, 22:18

Egiptul a decis, vineri seară, reluarea transporturilor de asistență umanitară spre Fâșia Gaza prin Israel, după ce președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu omologul său de la Cairo, Abdel Fattah Al-Sisi, despre situația civililor palestinieni afectați de luptele dintre Israel și militanții Hamas și despre eforturile diplomatice pentru un armistițiu.

”Președintele Joseph Biden a vorbit astăzi cu președintele Egiptului, Abdel Fattah Al-Sisi, despre eforturile în curs pentru a obține eliberarea ostaticilor și pentru abordarea crizei umanitare din Gaza. Președintele Biden a salutat angajamentul președintelui Al-Sisi de a permite în mod provizoriu transferul de asistență umanitară din Egipt spre Fâșia Gaza prin punctul vamal Kerem Shalom. Această decizie va contribui la salvarea de vieți omenești”, a comunicat Președinția SUA.

”Cei doi lideri au avut consultări asupra noilor inițiative de obținere a eliberării ostaticilor în schimbul unui armistițiu imediat și durabil în Fâșia Gaza. Președintele Biden și președintele Al-Sisi au afirmat angajamentele de a colabora pentru fixarea condițiilor în sensul unei păci durabile și sustenabile în Orientul Mijlociu”, a precizat Casa Albă.

Egiptul a oprit acum două săptămâni circulația asistenței umanitare spre Fâșia Gaza din cauza ocupării punctului vamal Rafah de către armata israeliană.

Guvernul de la Cairo a confirmat, potrivit site-ului Axios.com, că a acceptat reluarea ”în mod temporar” a transporturilor umanitare și de carburant prin punctul Kerem Shalom, pe teritoriul Israelului, până când se va ajunge la un acord pentru redeschiderea punctului de trecere Rafah, situat la frontiera Egiptului cu Fâșia Gaza.

Armata israeliană continuă operațiunile în Rafah, iar Guvernul Benjamin Netanyahu a dat asigurări că încearcă protejarea civililor palestinieni.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat, vineri, Israelului să înceteze operațiunile militare în orașul palestinian Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, și să permită accesul asistenței umanitare.

”Israelul nu a efectuat și nu va efectua operațiuni militare în orașul Rafah care să afecteze viețile civililor sau să provoace distrugerea zonelor rezidențiale”, a reacționat Ministerul israelian de Externe.

William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), se va deplasa în Europa în următoarele zile pentru o nouă reuniune cu directorul Serviciului israelian Mossad și cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în eforturile de relansare a negocierilor între Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 3.400 de răniți în sudul Israelului. Militanți ai mișcărilor Hamas și Jihadul Islamic au luat ostatice peste 250 de persoane din sudul Israelului, iar peste 100 sunt încă deținute, făcând obiectul negocierilor internaționale.

Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 35.857 de morți și 80.293 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE aprobă legea Sustenabilității corporative /Sunt introduse STANDARDE ecologice și privind drepturile omului în procesul de producție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
O sentință greșită a însemnat 43 de ani după gratii pentru o femeie din SUA
×