Bilanț tragic al incendiilor de vegetație din Spania și Portugalia. Cel puțin 39 de morți și zeci de răniți. Autoritățile de la Lisabona au decretat stare de urgență

Bilanț tragic al incendiilor de vegetație din Spania și Portugalia. Cel puțin 39 de morți și zeci de răniți. Autoritățile de la Lisabona au decretat stare de urgență
Publicat: 17/10/2017, 08:55

Potrivit autorităților, 36 de persoane au murit în centrul și nordul Portugaliei, iar alte șapte persoane au fost date dispărute. Alte trei persoane au murit în nord-vestul Spaniei, în provincia Galicia, în urma incendiilor de vegetație.

Pompierii din cele două țări se luptă cu peste 100 de focare de incendiu, Peninsula Iberică confruntându-se cu o toamnă neobișnuit de călduroasă. Uraganul Ophelia, deși și-a pierdut din intensitate, a contribuit și el la extinderea incendiilor, au avertizat meteorologii.

Guvernul de la Lisabona a decretat stare de urgență pe aproape jumătate din teritoriul țării, cerând și ajutor internațional.

„Sunt locuri în care salvatorii nu au ajuns, iar acest bilanț este provizoriu”, a declarat Patricia Gaspar, purtătoare de cuvânt a Protecției Civile portugheze, adăugând că peste 63 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Constanca Urbano de Sousa, ministrul de Interne al Portugaliei, a afirmat că aceste incendii sunt efectul direct al schimbărilor climatice.

„Ne confruntăm cu noi condiții meteo. Într-o eră a schimbărilor climatice, astfel de dezastre au devenit o realitate în întreaga lume”, a declarat de Sousa.

Temperaturi de până la 36 de grade Celsius au fost înregistrate în această perioadă, un record pentru mijlocul lunii octombrie. În Spania, autoritățile cred că majoritatea a incendiilor active în Galicia au fost declanșate în mod intenționat.