LIVE UPDATE – Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria depășește 17.000 de morţi și peste 68.000 de răniți / Salvatorii români au scos patru persoane de sub dărămături. ONU solicită ajutor urgent pentru Siria

LIVE UPDATE - Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria depășește 17.000 de morţi și peste 68.000 de răniți / Salvatorii români au scos patru persoane de sub dărămături. ONU solicită ajutor urgent pentru Siria
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/02/2023, 07:17
Actualizat: 09/02/2023, 17:55

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria depășește 16.000 de morţi și peste 68.000 de răniți. Șansele de supravieţuire scad tot mai mult după trei zile de la dezastru. În acelaşi timp, criticile tot mai mari în legătură cu reacţia autorităţilor l-au obligat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să recunoască deficienţele în răspunsul guvernului. Pe de altă parte, creşte furia populară şi în legătură cu standardele de construcţie.

UPDATE ora 17:50 –  Premierul Nicolae Ciucă a semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Republicii Turcia la București: „Gândul meu s-a îndreptat către cei care au plecat din această lume și către familiile lor”

Update ora 12:30 – Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria urcă la peste 17.000 de morţi

Bilanțul persoanelor decedate în Turcia și Siria a urcat la peste 17.000.

Președintele turc Recep Erdogan a spus că peste 6.400 de clădiri au fost distruse și că Turcia își propune să construiască noi clădiri cu trei și patru etaje în regiune, în decurs de un an.

Update ora 11:40 – ONU solicită ajutor urgent pentru Siria

Trimisul special al Națiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, a declarat că țara – deja devastată de mai mult de un deceniu de război civil – are nevoie urgentă de ajutor pentru salvarea vieților după cutremur.

„Sirienii au nevoie de mai mult din absolut orice”, a declarat Pedersen reporterilor. „Cutremurul a lovit în timp ce criza umanitară din nord-vestul Siriei se înrăutățea deja, nevoile fiind la cel mai înalt nivel de la începutul conflictului.”

Ajutorul era necesar „urgent, prin cele mai rapide, directe și eficiente rute”, a spus el. „Am văzut ceva ajutor, dar nici pe departe suficient… Ajutorul de urgență nu trebuie să fie politizat. În schimb, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce este necesar”, potrivit The Guardian.

Update ora 11:20 – Primul convoi de asistență umanitară pentru Siria

Primul convoi de asistență umanitară pentru populația din nord-vestul Siriei de la cutremurul devastator de luni este în drum spre granița sudică a Turciei, cu speranța de a trece joi, au declarat pentru Reuters două surse de ajutor.

Un oficial turc a declarat că punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa a fost deschis pentru ajutorul umanitar, iar autoritățile vor deschide alte câteva puncte de trecere după două zile, dacă securitatea este bună. Convoiul ar include cel puțin șase camioane cu provizii de ajutoare medicale și umanitare.

Organizația Națiunilor Unite a descris accesul în zona controlată de opoziție din Siria prin Bab al-Hawa ca fiind o „linie de salvare” pentru aproximativ 4 milioane de persoane care, potrivit acesteia, depind de asistența umanitară.

Update ora 10:40 – Alți zece români, printre care doi copii, au fost repatriați din Turcia

Încă zece români, printre care doi copii, au fost repatriați în cursul nopții de miercuri spre joi din Turcia, cu aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Aeronave ale Forțelor Aeriene Române au repatriat, în cursul nopții de miercuri spre joi, încă 10 cetățeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcați de pe aeroporturile din Adana și Malatya, a transmis joi Ministerul Apărării Naționale.

Astfel, numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni și până în prezent a ajuns la 31 de români și doi polonezi, potrivit Mediafax.

Update ora 10:30Bilanțul cutremurului devastator din Turcia și Siria depășește 16.000 de morți

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurele produse luni în Turcia şi Siria a depăşit 16.000, potrivit autorităţilor locale, care au stabilit numărul răniţilor din ambele ţări la peste 68.000.

Salvatorii au avertizat că bilanţul ar putea creşte, dat fiind că multe persoane continuă să fie prinse sub dărâmături în cea de-a patra zi de operaţiuni de urgenţă după cutremurul iniţial înregistrat luni în zori şi care a fost urmat de numeroase replici.

Update ora 10:25 – Patru tone de alimente, apă și haine călduroase pleacă joi din Covasna spre zonele afectate de cutremur din Turcia și Siria

Un transport cu patru tone de alimente, apă şi haine, destinat sinistraţilor din Turcia şi Siria, a plecat, joi dimineaţă, din judeţul Covasna spre zonele afectate de cutremur.

Bunurile provin, în cea mai mare parte, din donaţii şi au fost colectate în cadrul unei acţiuni organizate de Parohia Ortodoxă Vâlcele, Primărie Comunei Vâlcele şi Teatrul ”Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

„Sub egida Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, prin colaborarea dintre Parohia Ortodoxă Vâlcele, Primăria Comunei Vâlcele şi Teatrul ‘Andrei Mureşanu’, 4 tone de alimente, apă şi haine noi pentru copii şi adulţi pleacă înspre copiii afectaţi de cutremurul din Turcia şi Siria, pe un ger năprasnic covăsnean de minus 22 de grade! Mulţumim tuturor pentru sprijin”, a scris preotul Vasile Antonie Tămaş, pe pagina sa de Facebook.

Update ora 10:15 – Erdogan va vizita astăzi mai multe orașe afectate de cutremur

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita joi alte trei zone care au fost afectate de cutremurul devastator de luni din sudul Turciei, a anunțat postul public de televiziune TRT Haber.

Erdogan va vizita orașele sudice Gaziantep, Osmaniye și Kilis, situate în apropierea graniței cu Siria, a precizat TRT Haber.

Miercuri, Erdogan a vizitat un centru de ajutor de urgență înființat de agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia în apropierea epicentrului din districtul Pazarcik, precum și eforturile de ajutorare din provinciile Adana, Hatay și Kahramanmaras.

Erdogan despre răspunsul guvernului: În timp ce vizita miercuri mai multe zone afectate de dezastru, Erdogan a promis să ia „toate măsurile necesare” și să unească statul și națiunea astfel încât „să nu lăsăm niciun cetățean nesupravegheat”.

Mai devreme în cursul zilei, președintele a recunoscut îngrijorarea publică cu privire la răspunsul guvernului, recunoscând că statul a avut inițial „unele probleme” la aeroporturi și pe drumuri, dar a insistat că situația este acum „sub control”.

Update ora 10:00 – Salvatorii români aflaţi în Turcia au reuşit să scoată de sub dărâmături patru persoane, printre care şi un adolescent de 16 ani.

„În dimineaţa zilei de ieri (n.r. – miercuri), în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături.

După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului.

S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă.

Cu eforturi susţinute şi peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale”’, arată IGSU joi, pe pagina de Facebook.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reuşit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.

Update ora 9:00 – Bilanțul cutremurului devastator se apropie de 16.000 de morți

Bilanțul cutremurului devastator care a lovit luni Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 15.865 de morți, potrivit autorităților.

În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția turcă pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă „Căștile albe”. Aproximativ 1.262 de morți au fost înregistrați în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Agențiile umanitare au avertizat că este posibil ca bilanțul să crească semnificativ mai mult, în special în Siria, pe măsură ce echipele de căutare și salvare caută printre dărâmăturile a mii de clădiri prăbușite, în condiții de vreme geroasă, confruntate cu riscul unor replici, potrivit CNN.

Potrivit oficialilor, zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind rănite în întreaga regiune.

Update ora 07:30 – IGSU: Echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, până acum

Misiunea echipei de salvatori români în Turcia continuă!

În dimineața zilei de joi, în zona de intervenție indicată de autoritățile turce, salvatorii români au identificat o persoană conștientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături.

După mai multe ore de intervenție, în site-ul de acțiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbușite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susține partea superioară a construcției, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă, conform IGSU.

Cu eforturi susținute și peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conștient și cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia, anuntă IGSU.

Pe parcursul nopții, la indicația autorităților turce, echipa din România a mai desfășurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite. Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viață.

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbușită total, pentru executarea unei operațiuni de căutare. În acest site sunt deja echipe de intervenție locale și o macara de mare tonaj, dar autoritățile turce au solicitat sprijin

La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor internaționale venite în sprijin.

Misiunea echipei de salvatori români în Turcia continuă / Sursa foto: IGSU
Misiunea echipei de salvatori români în Turcia continuă / Sursa foto: IGSU

ȘTIRE INIȚIALĂ

Bilanţul victimelor în urma cutremurului catastrofal care a zguduit luni Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 15.383 de morţi, potrivit autorităţilor.

Bilanţul victimelor din Turcia a crescut cu peste 3.000 de morţi în doar câteva ore şi se ridică acum la 12.391, a anunţat joi Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă, relatează CNN, citat de News.ro.

Numărul total al deceselor în Siria este de cel puţin 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă „Căştile albe”, precum şi alte 1.262 de decese în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Recep Erdogan recunoaște deficienţele în răspunsul guvernului

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apărat răspunsul guvernului său la cele două cutremure catastrofale, afirmând că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului.

Criticii au susținut că răspunsul serviciilor de urgență a fost prea lent și că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situația este acum „sub control”.

Liderul principalului partid de opoziție din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. „Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan”, a spus el.

Președintele a respins acuzația și a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: „Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfășoare campanii negative în interes politic”, a declarat el reporterilor din Hatay, scrie Mediafax.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
Mister pentru pensionari. Cum se fac calculele și cu cât le cresc veniturile
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Numărul căsătoriilor din China a crescut pentru prima oară în ultimii 10 ani