LIVE UPDATE | CUTREMUR în Turcia și Siria. Peste 12.000 de morți, imagini dramatice, numărul răniților se apropie de 35.000

Publicat: 08/02/2023, 23:20
Actualizat: 08/02/2023, 23:22

Cutremur în Turcia și Siria. Peste 12.000 de morți, imagini dramatice, numărul răniților se apropie de 35.000.

UPDATE ora 23:20– Bilanțul victimelor  depășește 12.000 de morți

Numărul persoanelor ucise în Turcia și Siria a crescut. Până la această oră, sunt 12.049 de victime, dar numărul lor poate crește în următoarea perioadă, potrivit Sky News.

Ministrul sirian al Sănătății a declarat pentru agenția de știri de stat Sana că 1.262 de persoane au murit în zonele controlate de guvern din țară.

Căștile Albe au anunțat că cel puțin 1.730 de persoane au fost ucise în zona controlată de opoziție în nord-vestul Siriei.

Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că bilanțul în țara sa a crescut la 9.057 de persoane, în ultimele ore.

UPDATE ora 20:30: Student din Turcia, salvat de sub dărâmături după o postare pe Facebook: „Vă rog, veniţi şi ajutaţi-ne!”

Un student de 20 de ani a supraviețuit cutremurelor din Turcia după ce a postat pe rețelele de socializare un videoclipfilmat sub dărâmături. Boran Kubat a fost prins sub dărâmături împreună cu mama și doi unchi când al doilea cutremur a lovit sudul Turciei. Salvatorii au reușit să localizeze familia lui Kubat după ce acesta a detaliat locația lor exactă pe Facebook. Citește mai mult…

Update ora 20:20 – Mai multe persoane s-au dat drept angajaţi ai Ministerului Educaţiei și au certu bani pentru Turcia şi Siria

Mai multe persoane s-au dat drept angajaţi ai Ministerului Educaţiei și au cerut bani pentru Turcia şi Siria.

„Având în vedere că mai multe cadre didactice și directori ai unităților de învățământ au primit apeluri prin care se solicită sume de bani de la persoane care se recomandă ca fiind angajați ai Ministerului Educației, vă informăm că acestea nu aparțin și nu reprezintă Ministerul Educației”, a transmis Ministerul Educației, miercuri, într-un comunicat de presă. Citește mai mult…

Update ora 15:45 – O nouă echipă de salvare RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a plecat, de la Baza 90 Otopeni, spre Turcia, pentru a desfăşura acţiuni specifice de căutare-salvare, în urma cutremurelor din urmă cu două zile.

Potrivit IGSU, alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, la misiune vor participa şi doi medici şi doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

Aceştia se alătură echipei care se află de două zile în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Turcia, urmând să desfăşoare acţiuni specifice de căutare-salvare.

Update ora 13.30: Numărul morților din cutremurul care a lovit Turcia și Siria luni a crescut la peste 11.000. Cel puțin 8.574 de persoane au murit în Turcia, a declarat miercuri președintele țării, Recep Tayyip Erdogan.  Cel puțin 2.530 de persoane au murit în Siria, potrivit Aljazeera.

Update ora 10.00: România scoate bunuri de la rezervele de stat pentru a ajuta Turcia

Pentru a putea oferi ajurorul de care Turcia are atât de multă nevoie, România va scoate de la rezervele de stat bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia.

(Citește continuarea AICI)

Update ora 9.00: Numărul persoanelor care au murit în cutremurele din Turcia și Siria a depășit 8.700.

În Turcia, 6.234 de persoane au murit, a declarat Autoritatea de Management al Dezastrelor din țară. Cel puțin 37.011 au fost răniți, a adăugat agenția, potrivit Aljazeera.

Știrea inițială

Bilanțul morților în urma celor două seisme care au lovit Turcia și Siria luni dimineața crește cu fiecare oră. Miercuri dimineața, numărul deceselor în Turcia a ajuns la 5.894 și 2.470 în Siria, ridicând numărul total la 8.364.

De asemenea, până la această oră, peste 34.000  de oameni au fost răniți în Turcia. Mii de copii ar fi putut fi uciși, potrivit UNICEF.

Foto: Profimedia. Dramele cutremurului din Turcia și Siria

Cutremurul de luni, urmat câteva ore mai târziu de un al doilea aproape la fel de puternic, a transformat mii de clădiri, inclusiv spitale, școli și blocuri, în moloz, lăsând mii de oameni fără adăpost.

CUTREMUR în Turcia și Siria. 3 luni de stare de urgență în 10 provincii din Turcia și 7 zile de doliu național

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență în 10 provincii. Peste 12.000 de personal turc de căutare și salvare lucrează în zonele afectate, împreună cu 9.000 de militari.

Autoritățile au instituit 3 luni de stare de urgență în 10 provincii din Turcia și 7 zile de doliu național.

Peste 70 de țări au oferit echipe de salvare și alte ajutoare. Organizația Națiunilor Unite afirmă că ”explorează toate căile” pentru a furniza provizii în nord-vestul Siriei, ținută de rebeli, și a eliberat 25 de milioane de dolari din fondul său de urgență pentru a ajuta la demararea răspunsului umanitar în Turcia și Siria.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun