Biroul antifraudă al UE, acuzat de interceptarea ilegală a unor convorbiri telefonice și de deschiderea inutilă a unor cazuri pentru a-și crește rata de reușită

Biroul antifraudă al UE, acuzat de interceptarea ilegală a unor convorbiri telefonice și de deschiderea inutilă a unor cazuri pentru a-și crește rata de reușită
Publicat: 11/05/2015, 13:22

Anchetatorii belgieni au declarat că au cerut Comisiei Europene să ridice imunitatea diplomatică unor oficiali ai OLAF acuzați că au făcut înregistrări ilegale, în conformitate cu legea națională. Biroul este acuzat că a interceptat ilegal convorbiri telefonice în timpul anchetei împotriva fostului comisar european John Dalli.

Înregistrările se referă la o conversație între Silvio Zammit, reprezentant al lui Dalli și fost viceprimar al orașului maltez Sliema, și Inge Delfosse, reprezentantă a ESTOC (European Smokeless Tobacco Council). În timpul acestei conversații – inițiată de la sediul OLAF din Bruxelles -, Zammit ar fi cerut zece milioane de euro pentru a aranja o întâlnire între „șeful” lui și șeful lui Delfosse, relatează Malta Today, în ediția electronică.

Zammit a fost acuzat că a cerut mită în valoare de 60 de milioane de euro pentru influențarea unei propuneri de lege privind produsele pe bază de tutun, iar John Dalli a demisionat din funcția de comisar european după ce biroul antifraudă a interceptat o serie de apeluri telefonice între el și Zammit exact atunci când au fost făcute cererile de mită.

Dar un nou raport al comisiei de supervizare a OLAF a afirmat că înregistrările au fost făcute fără ca Zammit să știe, iar acest lucru reprezintă o „interferență nejustificată în dreptul la viața privată”. Dacă înregistrarea este declarată ilegală, aceasta nu va putea fi admisă ca probă în proces.

„Acuzațiile sunt grave”, a declarat o sursă apropiată anchetei belgiene. „Înregistrarea secretă a unor conversații private fără mandat judiciar este ilegală în această țară”, a continuat aceasta.

Giovanni Kessler, în vârstă de 58 de ani, șeful italian al OLAF, poate fi tras la răspundere personal dacă reiese că a ordonat interceptările.

Comisia de supraveghere a OLAF acuză biroul antifraudă și de lipsă de responsabilitate și transparență, precum și de deschiderea inutilă a unor cazuri minore doar pentru a le clasifica drept dosare rezolvate cu succes.

Kessler este acuzat în raport că a deschis personal 423 de astfel de cazuri într-o singură zi. Multe au fost împotriva unor companii din România și Bulgaria în privința fondurilor europene, acestea fiind automat trecute pe lista neagră, chiar dacă anchetele împotriva lor au fost întrerupte brusc.

Companiile care au pierdut accesul la fondurile UE cer acum compensații.

„OLAF a deschis și apoi a închis rapid un număr uriaș de cazuri doar pentru a manipula statisticile și a-și spori artificial productivitatea și eficiența”, a declarat Ingeborg Grässle, europarlamentar și președinte al Comisiei pentru control bugetar.

Tags:
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...