Boeing, mărul DISCORDIEI. UE vrea să-și ia REVANȘA în conflictul comercial cu SUA

Redactor:
Izabela Cutieru
Boeing, mărul DISCORDIEI. UE vrea să-și ia REVANȘA în conflictul comercial cu SUA
Oficialii SUA au restricționat temoporar intrarea în țară a cetățenilor din 26 de stat europene
Uniunea Europeană a început pregătirile pentru a-și lua revanșa cu privire la subvențiile acordate Boeing, a declarat un oficial marți, la o zi după ce SUA a anunțat produsele UE cărora intenționează să le aplice tarife vamale suplimentare, informează Reuters.

Reprezentantul comercial al SUA (U.S. Trade Representative – USTR) a prezentat luni o listă a produselor din UE, de la aeronave comerciale la produse lactate și vinuri, cărora li se vor aplica taxe vamale suplimentare, din cauza subvențiilor acordate de UE către compania aeriană Airbus.

O sursă a Comisiei Europene a declarat marți că nivelul contramăsurilor propuse de SUA a fost „exagerat”, adăugând că acestea ar putea fi determinate doar de un arbitru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

„În privința disputei paralele cu Boeing, UE va solicita arbitrului desemnat de OMC să îi stabilească drepturile de retorsiune”, a declarat sursa Comisiei, adăugând că aceasta va acționa imediat după aflarea deciziei.

Airbus a declarat că nu a văzut niciun temei juridic pentru mișcarea SUA și a avertizat asupra intensificării tensiunilor comerciale transatlantice. Uniunea Europeană se confruntă deja cu tarife americane pentru exporturile sale de oțel și aluminiu, iar președintele american Donald Trump a amenințat în mod repetat că va aplica taxe punitive automobilelor.

„Când văd situația în care se află creșterea globală, sunt de părere că nu ne putem permite un conflict comercial”, a declarat ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, în cadrul unei conferințe de la Paris.

Cele două părți se apropie de punctul culminant al disputei subvențiilor, întinsă pe perioada a aproape 15 ani. Ambele părți au câștigat victorii parțiale în privința susținerii faptului că Airbus și Boeing au primit subvenții ilegale, dar nu sunt de acord cu privire la suma implicată și dacă fiecare a respectat hotărârile anterioare ale OMC.

Propunerea privind tarifele din SUA a exercitat presiuni asupra acțiunilor producătorilor europeni. Acțiunile Airbus au scăzut cu 1,6%. Furnizori de aeronave precum Safran și Leonardo au pierdut între 1% și 1,2%. MTU Aero Engines a scăzut cu 2,5%, iar Rolls-Royce cu 1,3%.

„Tarifele punitive nu reprezintă o soluție la problemă, dimpotrivă”, a declarat Ulrich Ackermann, șeful departamentului de comerț exterior al companiei germane VDMA.

Germania este deosebit de îngrijorată de posibilele tarife din SUA pentru importurile de automobile, Statele Unite reprezentând o piață importantă pentru Volkswagen, Daimler și BMW.

Foto: Hepta

Tags:
Inchide