Bomba cu ceas de pe fundul mărilor și oceanelor. Mii de nave scufundate în al Doilea Război Mondial reprezintă un pericol mortal pentru mediu – FOTO, VIDEO

Redactor:
Adrian Popa
Peste 3.000 de nave - dintre care aproximativ 300 de petroliere - au fost scufundate doar în Oceanul Pacific în al Doilea Război Mondial. Pe lângă combustibil și țiței, multe dintre ele transportau și alte substanțe periculoase, iar recipientele și rezervoarele în care acestea se află pot ceda în orice moment și da naștere unor dezastre naturale.

Cercetătorii spun că scurgerile de ulei, petrol și alte substanțe pot fi devastatoare pentru ecosistemele în care se află aceste epave, potrivit The Daily Beast. În jurul unora există recifuri prospere și sănătoase. Oamenii de știință încearcă să le identifice pe cele mai periculoase, dar aceasta este o sarcină dificilă. Doar o foarte mică parte din mările și oceanele lumii este explorată. Există hărți detaliate cu suprafața Lunii, dar nu și cu zone vaste aflate la mare adâncime.

Mai multe organizații se străduiesc să afle unde sunt epavele periculoase. De exemplu, doar în Laguna Chuuk sunt 65 de epave, dintre care 17 sunt considerate foarte periculoase, potrivit lui Matt Carter, arheolog marin și director de cercetare la organizația Major Projects Foundation (MPF).

Chiar și când aceste epave periculoase sunt identificate, mai există o mare problemă: lipsa banilor. Țările sărace nu își permit operațiuni de scoatere a substanțelor periculoase din acestea.

Dintre navele scufundate în Pacific, 1.200 sunt periculoase, potrivit lui Carter, iar 50 prezintă un risc foarte ridicat de contaminare a ecosistemelor din jur. În total, cele 3.000 de epave au împreună peste 4,1 milioane de tone de combustibil la bord. 

Printre epavele din Laguna Chuuk, la o adâncime de 30 de metri se află și Rio de Janeiro Maru, un pachebot care putea transporta 1.100 de pasageri și avea un echipaj de 150 de persoane. Nava a fost scufundată în 1944 de avioane americane. Cercetătorii încearcă să afle care este starea rezervoarelor de combustibil ale navei.

În 2001 a fost decretată stare de urgență în Micronezia după ce a început să curgă țiței din petrolierul USS Mississinewa, scufundat în al Doilea Război Mondial. Marina americană a lansat o operațiune prin care au fost extrase 6.000 de tone de petrol din navă.

USS Mississinewa (Foto: Wikipedia)

În iulie 2019, US Coast Guard a extras sute de mii de litri de petrol din epava Coimbra. Acesta a fost un petrolier britanic scufundat de un submarin german în 1942. 

Foto: US Coast Guard

În 2018, US Navy a recuperat o cantitate uriașă de combustibil din Prinz Eugen, un crucișător greu german scufundat în 1946, după un scurt serviciu în cadrul marinei militare americane.

Foto: US Navy

Inchide