• Publicat:
Internațional

Boris Johnson: Avem nevoie de o investigație internațională completă în cazul avionului doborât de Iran

Boris Johnson: Avem nevoie de o investigație internațională completă în cazul avionului doborât de Iran
Primul ministru britanic Boris Johnson a declarat sâmbătă că doborârea accidentală a avionului ucrainean cu 176 de pasageri de către Iran întărește importanța reducerii tensiunilor în Orientul Mijlociu, relatează site-ul agenției Reuters.

„Admiterea Iranului că aeronava ucraineană International Airlines 752 a fost doborâtă din greșeală de propriile forțe armate este un prim pas important”, a declarat Johnson într-un comunicat.

„Acum avem nevoie de o investigație internațională completă, transparentă și independentă și de repatrierea celor care au murit. Marea Britanie va colabora strâns cu Canada, Ucraina și alți parteneri internaționali afectați de acest accident pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla”, a spus Johnson.

Patru cetățeni britanici s-au numărat printre cei 176 de oameni care au murit în accidentul de miercuri.

„Cu toții putem vedea foarte clar că un conflict ulterior nu va duce decât la mai multe pierderi de vieți omenești și tragedii. Este vital ca toți liderii să urmărească acum o cale diplomatică”, a adăugat acesta.

Iranul a admis mai devreme că militarii săi au doborât din greșeală avionul, spunând că sistemele defensive aeriene au fost declanșate din greșeală, în timp ce se aflau în alertă în urma tensiunilor acumulate pe fondul atacurilor cu rachete iraniene asupra țintelor americane din Irak. Iranul a negat zile întregi după prăbușire că a provocat incidentul aviatic.

Citește și..
Inchide