Bradley Manning, după condamnarea sa la 35 de ani de închisoare: „Sunt femeie”

Bradley Manning, după condamnarea sa la 35 de ani de închisoare: Sunt femeie
Publicat: 23/08/2013, 09:57
Actualizat: 23/08/2013, 10:01

Bradley Manning, tânărul militar găsit vinovat de cea mai mare scurgere de informații din istoria Statelor Unite, a dezvăluit joi, după o zi de la condamnarea sa la 35 de ani de închisoare, că este femeie și vrea să i se spună Chelsea, relatează AFP.

„Începând din acest moment, în această nouă fază a vieții mele, vreau ca toată lumea să știe cine sunt cu adevărat. Sunt Chelsea Manning, sunt femeie”, a anunțat Manning, într-o scurtă declarație citită pentru postul NBC, în prezența avocatului său David Coombs.

„Dat fiind modul în care mă simt de când sunt copil, vreau să încep un tratament hormonal imediat ce este posibil. Mi-ar plăcea, de asemnea, ca începând de astăzi să mi se spună pe noul prenume și să fie utilizat pronumele feminin pentru a se vorbi despre mine”, a adăugat el.

Acest anunț a fost făcut după trei luni de proces într-o Curte Marțială și trei ani de detenție preventivă. „Chelsea nu voia ca acest lucru să devină ceva care să perturbe dosarul”, a declarat Combs.

Nu era clar imediat dacă Manning a angajat demersuri legale pentru schimbarea prenumelui, în contextul în care anunțul suscită o dezbatere mediatică cu privire la modul de a-l desemna.

Avocatul său, în timpul acestui interviu, a utilizat pronumele masculin vorbind despre dosarul judiciar, după care a vorbit despre „ea” cu privire la dorința de a trăi ca femeie.

Tulburările de identitate sexuală a lui Bradley Manning au afectat dezbaterile, închise miercuri, la Baza militară Fort Meade, în apropiere de Washington.

Avocații apărării au invocat adesea această fragilitate pentru a explica starea de spirit în care se afla tânărul analist în domeniul informațiilor în Irak, atunci când a transmis peste 700.000 de documente confidențiale site-ului WikiLeaks care le-a publicat, declanșând o furtună în diplomația mondială.

La bară, psihiatri și confidenți au subliniat cum se lupta Manning pentru feminitatea sa, prizonier într-un corp de bărbat. O fotografie intitulată „problema mea”, în care apare rujat și purnd o perucă blondă a fost proiectată în timpul procesului.

Declarațiile autorităților militare, potrivit cărora „armata nu oferă tratament hormonal” răspunzînd solicitării lui Manning, ridică „grave probleme constituționale”, în opinia Uniunii pentru Apărarea Libertăților (ACLU), potrivit căreia „disforia de gen poate cauza o mare suferință psihologică” ce poate merge până la sinucidere.

În justiția de drept comun, tot mai mulți judecători federali au stabilit că refuzarea unui tratament deținuților transsexuali constituie o pedeapsă crudă. Anul trecut, un judecător din Massachusetts a ordonat autorităților statului să plătească operația de schimbare de sex a unui criminal. Iar toți deținuții din Maryland, Virginia, West Virginia, North Carolina și South Carolina au posibilitatea să primească o asemenea operație, în baza deciziei în acest sens a unei Curți de apel pronunțate în ianuarie 2013.

Potrivit lui David Coombs, Manning nu a vorbit, pentru moment, despre această operație.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
COVID-19: INCIDENȚA pe JUDEȚ a ajuns 1,86!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Bombă totală despre certificatul verde! Este răsturnare totală de situație
Oana Roman, scandal în plină stradă. Vacanța mult așteptată s-a transfomrat în iad. „Atât îi...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...