Brațul vaccinat anti-COVID nu are proprietăți magnetice. De ce spun specialiștii că e fake news și care sunt argumentele (VIDEO)

Brațul vaccinat anti-COVID nu are proprietăți magnetice. De ce spun specialiștii că e fake news și care sunt argumentele (VIDEO)
Sursă foto - caracter ilustrativ: captură video GÂNDUL
Publicat: 05/06/2021, 11:58
Actualizat: 05/06/2021, 12:01

Pe rețelele sociale au apărut, recent, mai multe înregistrări video în care unele persoane își „lipesc” o monedă, o furculiță, un magnet sau chiar un telefon mobil de locul de pe braț unde au fost vaccinate anti-COVID. Iar pe celălalt braț, care nu a fost vaccinat, „magnetismul” nu funcționează.

Zvonul că vaccinul ar face ca zona respectivă să capete proprietăți magnetice s-a răspândit rapid, mai ales în grupurile antivaxerilor, aceasta fiind – teoretic – dovada existenței unui microcip, o mai veche teorie a conspirației.

Pe TikTok, această activitate a devenit o adevărată provocare… să te filmezi cu smartphone-ul lipit de umărul unde te-ai vaccinat, sub hashtagul #MagnetChallenge.

Teoretic, dacă umărul unde a fost făcut vaccinul ar căpăta proprietăți magnetice, asta ar însemna că prin vaccin s-ar injecta un element chimic capabil să provoace o asemenea reacție la contactul cu diverse obiecte.

Însă, niciunul dintre componentele vaccinurilor autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson sau AstraZeneca, n-ar putea să contribuie la obținerea unui asemenea efect, susțin specialiștii.

În Statele Unite, un grup de oameni de știință denunit Health Feedback, care analizează și demontează informațiile false despre știință, a arătat că niciunul dintre vaccinurile contra COVID-19 autorizate de Agenția americană a Medicamentului nu conține metale sau vreun alt component magnetic.

Iar dacă scepticii nu s-au convins încă, pot să consulte lista cu prospectul și ingredientele vaccinurilor Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca, făcută publică de Agenția Europeană a Medicamentului.

Jurnalistul Jack Goodman a făcut, la BBC, ace o verificare a faptelor adevărate și reamintește că niciunul dintre vaccinurile anti-COVID nu conține metale care să capete proprietăți magnetice.

E adevărat că alte vaccinuri conțin un nivel foarte, foarte mic – și sigur – de aluminiu, dar fizica de școală generală ne învață că acest element nu poate fi magnetizat”, spune el.

Vincent Maréchal, profesor de virologie la Universitate Sorbonna din Paris, spune că „dacă acest fake news seduce oamenii, este pentru că se bazează pe o confuzie ce are o parte infimă de adevăr”.

Într-adevăr, 30 dintre cele 56 de vaccinuri autorizate în Franța au săruri de aluminiu ca adjuvant pentru a crește răspunsul imunitar. Și chiar dacă aluminiul este un metal, el nu este magnetic”, reamintește profesorul, citat de Le Parisien.

Eric Palm, fizician american care s-a specializat în cercetări asupra magnetismului, a declarat – tot pentru BBC – că nu există niciun argument din punct de vedere fizic pentru a susține ideea inducerii prin vaccin a unor proprietăți magnetice în corp. Acul seringii este extrem de mic, o fracțiune dintr-un milimetru.

Chiar dacă ai injecta o particulă cu capacități magnetice extraordinare, ea ar fi prea mică pentru a avea suficientă forță ca să țină un corp magnetic atașat de pielea ta.

De ce stau monedele lipite de piele

În orice condiții, poți atașa cu ușurință o monedă de pielea umană. Cu toții am făcut asta când eram copii, lipindu-ne monede de frunte”, spune Eric Palm.

Asta se întâmplă din cauza transpirației, a grăsimilor de suprafață, a tensiunii de suprafață asociată cu ele sau pentru că cineva pur și simplu se folosește de un truc – de pildă, rămășițe de lipici de la o bandă adezivă – pentru a atașa magnetul de piele, mai spune el.

Chiar dacă vaccinul ar conține un atom de fier, de cobalt sau de nickel, cantitatea injectată ar fi infinitezimală, insuficientă pentru a forma un magnet, arată și Hélène Fischer, cercetătoare la Institutul Jean-Lamour și profesor la Universitatea Lorraine, citată de 20minutes.fr.

„Noi toți avem toți ioni de fier în corpul nostru și cu toate acestea nu suntem ‘magnetici’ ”, spune cercetătoarea.

„Încetați să mai credeți tot ce vedeți pe TikTok, pe Facebook sau pe YouTube!”

Potrivit BBC, multe dintre clipurile care s-au răspândit pe rețelele sociale și care arătau „dovezi” ale presupusului magnetism al vaccinurilor erau, inițial, pur și simplu niște glume, niște farse făcute de diverși utilizatori cunoscuților.

Emily, o utilizatoare care a făcut furori pe TikTok cu un video în care reușește să-și lipsească un magnet de locul unde a făcut vaccinul, a declarat la BBC că a făcut înregistrarea pentru a-i face o farsă surorii sale, care o întrebase dacă e adevărat că vaccinul „magnetizează”.

Când a văzut că videoclipul său devine viral și alimentează teroriile conspiraționiste, tânăra l-a șters. Ea are un sfat pentru toți utilizatorii rețelelor sociale: „Încetați să mai credeți tot ce vedeți pe TikTok, pe Facebook sau pe YouTube!”

;

VIDEO: BBC


Citește și:

Din 7 iunie, Spania deschide granițele pentru persoanele vaccinate. Madridul acceptă și imunizarea cu vaccinurile chinezești

Start la vaccinarea copiilor împotriva Covid-19 cu serul de la Pfizer. Alexandru Rafila declară: „Este același vaccin, copiii se vaccinează însă părinții hotărăsc”

Vladimir Putin invită străinii să se vaccineze contra cost cu serul rusesc anti-COVID: „Cererea e mare”


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping