Consiliul de Securitate ONU cere intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și acțiuni pentru oprirea conflictului

Consiliul de Securitate ONU cere intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și acțiuni pentru oprirea conflictului
Publicat: 22/12/2023, 20:26
Actualizat: 22/12/2023, 21:54

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat, vineri seară, o rezoluție care prevede intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și crearea condițiilor pentru încetarea confruntărilor militare între Israel și organizația islamistă palestiniană Hamas.

Rezoluția a fost adoptată de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite cu 13 voturi pentru, niciun vot împotrivă și două abțineri – Statele Unite și Rusia.

Rezoluția cere ”pași urgenți pentru permiterea accesului umanitar imediat, în siguranță, neîngrădit și în mod extins în Fâșia Gaza, precum și crearea condițiilor pentru încetarea durabilă a ostilităților”, potrivit cotidianului The Times of Israel.

Rezoluția este rezultatul negocierilor intense din ultimele săptămâni. În cursul discuțiilor pentru elaborarea textului definitiv, Moscova ceruse ”încetarea urgentă și durabilă a ostilităților”, dar această formulare a fost eliminată pentru că Washingtonul amenințase că va recurge din nou la dreptul de veto.

Rezoluția adoptată de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite reprezintă un progres, deși nu prevede clar un armistițiu durabil, pe fondul opoziției Israelului și Statelor Unite. Guvernul israelian vrea continuarea ofensivei până la eliminarea amenințărilor generate de grupul islamist Hamas și până la eliberarea celor peste 120 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a criticat faptul că rezoluția nu condamnă clar atrocitățile comise pe 7 octombrie de grupul islamist Hamas, soldate cu cel puțin 1.200 de morți și peste 5.500 de răniți în Israel.

”Suntem încurajați de o poziție a Consiliului de Securitate față de criza umanitară, dar suntem dezamăgiți, de fapt, îngroziți că nu a fost condamnat atacul terorist oribil comis de Hamas pe 7 octombrie. Nu pot înțelege de ce unii membri ai Consiliului de Securitate refuză să accepte această condamnare clară”, a declarat Linda Thomas-Greenfield.

Autoritatea Palestiniană salută rezoluția și cere armistițiu imediat

”Această rezoluție este un pas în direcția corectă. Trebuie implementată și trebuie însoțită de presiuni masive pentru un armistițiu imediat. Repet, un armistițiu imediat”, a declarat Riyad Mansour, ambasadorul Autorității Palestiniene la Națiunile Unite, citat de cotidianul The Guardian.

Uniunea Europeană a avertizat, vineri, asupra riscurilor de foamete în Fâșia Gaza și a cerut intervenția urgentă a comunității internaționale pentru a evita producerea unei catastrofe umanitare. ”Singura modalitate de a evita moartea de foame a oamenilor este asigurarea protecției civililor, prin permiterea accesului personalului umanitar și medical în siguranță pe întregul teritoriu al Fâșiei Gaza și prin furnizarea unei cantități suficiente de alimente tuturor civililor, oriunde se află”, au declarat, într-un comunicat comun, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, și Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 20.057 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 53.320 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas. Un raport al Națiunilor Unite arată că peste 570.000 de oameni sunt afectați de foamete din cauza ofensivei israeliene.

Foto: Profimedia

Citește și:

The Wall Street Journal: O navă a serviciilor iraniene îi ajută pe militanții huthi din Yemen să lanseze atacuri precise în Marea Roșie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA