Budapesta acuză Bruxelles-ul că vrea să reducă puterile statelor membre. Miza războiului lui Viktor Orban cu UE

Budapesta acuză Bruxelles-ul că vrea să reducă puterile statelor membre. Miza războiului lui Viktor Orban cu UE
Publicat: 16/09/2016, 14:58

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că perspectiva Ungariei în ceea ce privește criza imigranților este ca „trebuie să acționăm și nu trebuie să ne predăm”, acesta adăugând că barierele fizice pot opri imigrația ilegală.

În cadrul unui interviu difuzat de postul Radio Kossuth, premierul a mai spus că este în interesul Ungariei ca presiunea pusă de imigranți asupra Europei să fie oprită cât mai departe de propriile frontiere, așa ca Budapesta este dispusă să ofere ajutor Serbiei, Bulgariei și Macedoniei în gestiunea fluxurilor de imigranți.

Orban a adăugat că mentalitatea potrivit căreia „nu există nicio cale de a opri imigranții” este una „nihilistă”.

Liderul ungar a mai precizat că o soluție de oprire a imigrației ilegale este de a instala bariere fizice, oferind Statele Unite drept exemplu în acest sens.

Orban a mai spus că soluția în problema imigrației ilegale nu este de a acorda și mai multe puteri Uniunii Europene, ci mai degrabă de a ajuta statele membre să-și protejeze frontierele. „Dar în acest moment situația este inversată pentru că Bruxellesul vrea să reducă puterile statelor membre în ceea ce privește gestionarea crizei imigranților,” a mai precizat Orban.

Liderul de la Budapesta aadăugat că în cazul în care schema propusă de UE privind redistribuirea refugiaților este implementată atunci Bruxellesul va lua din fondurile alocate Ungariei pentru a acoperi cheltuielile cu imigranții sosiți în țară. Orban a mai spus că din acest motiv referendumul din Ungaria privind cotele de imigranți este o chestiune de interes național.

Ministru de Externe: Imigranții au șubrezit puternic securitatea Europei

Liderii Uniunii Europene promovează politici cu efecte periculoase care pun în pericol securitatea Blocului comunitar, a declarat și Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, care a adăugat că imigranții au șubrezit puternic securitatea Europei. Szijjarto a comentat că cel mai important avantaj al Europei este unitatea, adăugând că liderii europeni susțin unitatea doar la nivel declarativ, iar statele care gândesc diferit sunt stigmatizate.

Ministrul a mai avertizat că „terorismul s-a infiltrat în Europa” din cauza măsurilor promovate de politicienii occidentali.

Secretar de stat: Cerem tuturor liderilor UE să nu dorească să protejeze Europa de cetățenii săi

Uniunea Europeană manifestă temeri în legătură cu referendumul privind cotele de refugiați care va fi organizat în Ungaria pe data de 2 octombrie și încearcă să împiedice desfășurarea lui cu fiecare ocazie, a declarat Csaba Domotor, secretar de stat în Cabinetul premierului, citat de MTI.

Comentariile critice ale oficialilor europeni privind organizarea referendumului sunt „extrem de șocante”, a declarat el la o conferință de presă de la Budapesta.

Având în vedere că referendumul este o instituție fundamentală a democrației, „cerem tuturor liderilor UE să nu dorească să protejeze Europa de cetățenii săi, ci să le ia în considerare îngrijorările”.

Referendumul ar putea chiar să consolideze Europa și să o ajute să devină capabilă să își protejeze comunitățile și cultura și să garanteze siguranța cetățenilor săi, a adăugat Domotor.

Miza referendumului din Ungaria

Premierul maghiar Viktor Orban promite o „luptă pe viață și pe moarte” cu Comisia Europeană pentru schim­barea regulilor privind distri­buirea imigranților după referen­dumul de pe 2 octombrie, un vot caracterizat de Bloomberg ca fiind manipulativ și despre care o parte din presa maghiară scrie că ar avea ca scop abaterea atenției de la erori de calcul electoral grave făcute de partidul său.

Dincolo de implicațiile politice și diplo­matice, referendumul este și o afa­cere bănoasă pentru cine are relații la par­tidul de guvernământ. Fondurile pu­blice de 3,1 miliarde de forinți (11,3 mili­oane de dolari) alocate de guvern pentru votul de pe 2 octombrie au fost epuizate până la sfârșitul lunii august, așa că ministrul propagandei Antal Rogán a semnat în august încă un contract, fără licitație, de 800 de milioane de forinți (2,9 milioane de dolari) cu un consorțiu de companii de publicitate deținute de omul de afaceri Csaba Csetényi, vecin de cartier (cartierul exclusivist Pasa Park din Budapesta) cu Rogán și susținător al partidului de guvernământ Fidesz, scrie cotidianul Népszabadság, citat de ZF.

Contractul inițial de 3,1 miliarde de forinți a fost atribuit aceluiași consorțiu.

Csetényia primit misiunea de a „implementa o campanie de conștientizare a publicului și de a afișa masajul anticote (privind distribuirea refugiaților) al guvernului”. Companiile de media ale lui Csetényi au devenit partenerul favorit al ministerului propagandei condus de Rogán, primind zeci de miliarde de forinți pentru campanii media guvernamentale.

Despre referendum, Bloomberg scrie că acesta riscă să șubrezească și mai mult Uniunea Europeană. Întrebarea la care va trebui să răspundă electoratul – „Vreți ca UE să poată dispune distribuirea obligatorie a cetățenilor nonunguri în Ungaria fără acordul parlamentului?” – este un exemplu ca la carte de manipulare.

Referendumul nu a fost gândit să țintească planul UE de a aduce 1.294 refugiați în Ungaria, cota acestei țări din totalul de 160.000 de persoane din Orientul Mijlociu pe care autoritățile europene le-au propus pentru relocare. Ungaria și Slovacia au atacat deja în instanță UE în ceea ce privește cotele de refugiați și, în teorie, Orban se poate opune prin veto unui astfel de plan. Referendumul îl va ajuta să-și crească popularitatea și să capete un avantaj „democratic” în negocierile cu alți lideri din UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
OBLIGATORIU pentru românii care au câini sau pisici. Ce trebuie să facă neapărat
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×