Bulgaria a înghețat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro. „Nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri”

Bulgaria a înghețat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro. Nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri
Publicat: 04/09/2012, 12:09
Actualizat: 01/02/2019, 21:59

Bulgaria a înghețat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, în contextul crizei datoriilor de stat, considerând că aderarea la uniunea monetară nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri.

Premierul Boyko Borisov și ministrul Finanțelor Simeon Djankov au declarat că decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernări de la Sofia, este o consecință a deteriorării condițiilor economice și incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea „decisivă” a opiniei publice din țară privind adoptarea euro, la începutul celui de-al treilea an de austeritate, potrivit WSJ.com.

„Direcția s-a schimbat în strategia noastră, dar și în rândul publicului. În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Publicul este îndreptățit să știe cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi și, în plus, nu este sigur care sunt regulile și cum vor sta lucrurile peste un an sau doi”, a afirmat Djankov.

Criza datoriilor de stat a determinat și alte state UE să se îndepărteze cu prudență de adoptarea monedei unice. Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat săptămâna trecută că țara va adera la zona euro numai atunci când „Europa va fi pregătită”.

Anterior, premierul leton Valdis Dombrovskis a spus că guvernul va lua o decizie în privința unui program de adoptare a euro în primăvara anului 2013, termen care contrazice obiectivul amterior de a adopta moneda unică la începutul lui 2014.

Borisov a afirmat că temerile guvernului bulgar au fost accentuate de divergențele tot mai profunde dintre liderii europeni – unii dintre aceștia susțin insistențele Germaniei de a prioritiza disciplina fiscală în defavoarea creșterii econmice, iar alții doresc o politică mai expansionistă.

„Sunt sigur că vom asista la o adâncire a divergențelor din Europa, deoarece multe guverne nu sunt pregătite să înghită deciziile dificile pe care trebuie să le ia. Parcă avem de-a face cu un copil răsfățat care nu vrea să meargă la stomatolog să-și trateze dinții, deși are nevoie de o operație. Este un moment critic pentru zona euro și pentru UE”, a afirmat premierul bulgar.

Programul Bulgariei de adoptare a monedei euro s-a schimbat odată cu evoluția crizei financiare de pe continent. În luna ianuarie a anului 2010, Borisov afirma că Bulgaria urma să solicite formal intrarea în mecanismul ERM de preaderare, pentru a trece oficial la euro din 2013. Termenele au fost amânate odată cu adâncirea crizei din zona euro, însă până recent guvernul a menținut poziția că Bulgaria este în continuare fidelă obiectivului de a se alătura blocului monetar.

Guvernul bulgar estimează că economia va crește în acest an cu 1,5% din PIB, după plus 1,7% în 2011. Djankov a avertizat că zona euro s-ar putea confrunta cu „cinci ani de creștere zero” dacă statele membre vor continua să discute soluții în loc de a susține din plin strategia Germaniei de a continua consolidarea fiscală strictă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?