Bulgaria a rămas fără Guvern. Cabinetul de la Sofia a fost demis prin moţiune de cenzură

Bulgaria a rămas fără Guvern. Cabinetul de la Sofia a fost demis prin moţiune de cenzură
Sursa: Profimedia
Publicat: 22/06/2022, 20:25

Bulgaria a rămas fără Guvern. Cabinetul condus de premierul Kiril Petkov, a fost demis miercuri, cu 123 de voturi pentru și 116 împotrivă, printr-o moțiune de cenzură în Parlament.

Partide de opoziţie şi fosta formaţiune aliată la guvernare, ITN, au votat moţiunea împotriva guvernului de coaliţie ce şi-a început mandatul în decembrie, aruncând ţara într-o nouă rundă de tulburări politice, pe fondul războiului din Ucraina şi al inflaţiei tot mai mari.

Moțiunea a fost depusă de cel mai mare grup parlamentar de opoziție, GERB-UDF, invocând eșecul Guvernului în finanțele publice și în politica economică.

Demiterea guvernului bulgar vine în contextul în care patrulaterul guvernamental a fost părăsit recent de formațiunea TISP („Există un astfel de popor”), care controlează 19 parlamentari.

În urma votului de miercuri, premierul de centru are acum o a doua şansă de a propune un nou guvern. Dacă nu va reuşi să obţină votul Parlamentului, alte partide pot depune alte două propuneri în faţa preşedintelui, înainte ca acesta să desemneze un cabinet interimar şi să convoace alegeri anticipate.

Cabinetul Petkov este primul guvern din istoria recentă a Bulgariei care a fost destituit prin moțiune de cenzură, potrivit antena3.ro.