Bulgaria scoate South Stream de sub incidența legislației UE, prin schimbarea statutului conductei

Bulgaria scoate South Stream de sub incidența legislației UE, prin schimbarea statutului conductei
Publicat: 04/04/2014, 20:45
Actualizat: 07/04/2019, 06:53

După trei ore de dezbateri, care au avut loc joi, și votul de vineri, parlamentarii au mai aprobat ca tronsonul de conductă din apele teritoriale bulgărești, care va măsura circa 14 kilometri, va obține un statut juridic de „netraversare a teritoriului european”, a relatat agenția bulgară de presă Mediapool.

Aceste modificări aduse legii energiei elimină obligativitatea ca Bulgaria să ofere accesul unor terțe părți la tronsonul South Stream de pe teritoriul său și scot segmentul de gazoduct de sub incidența reglementărilor reunite în așa-numitul „Third Energy Package”.

Decizia Parlamentului, adoptată cu 115 voturi „pentru”, 64 „împotrivă” și patru abțineri, a fost susținută de toți parlamentarii Partidului Socialist Bulgar și partenerii lor din Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, dar și de ultra-naționaliștii Ataka.

Opoziția de centru-dreapta GERB a votat în mare parte împotrivă, în timp ce patru dintre parlamentarii săi s-au abținut.

Unul dintre inițiatorii amendamentelor, Iavor Kuiumdziev, a făcut o paralelă între construcția conductei și călătoria cu un avion, afirmând că în cazul unui avion nu se consideră că aterizează într-o țară numai pentru că zboară deasupra ei.

Un parlamentar al GERB a spus că nu înțelege de ce colegii din BSP au decis să nu aștepte răspunsul UE, și anume dacă aceste amendamente încalcă legislația comunitară.

Aprobarea amendamentelor a avut loc în pofida unei scrisori din partea comisarului Gunther Oettinger, care a cerut explicații în legătură cu intențiile Bulgariei față de statutul juridic al South Stream.

Țările participante la proiectul South Stream au convenit în 2013 să fie reprezentate de Comisia Europeană la negocierile cu Gazprom, astfel încât CE va avea ultimul cuvânt de spus în discuții.

În decembrie 2013, Comisia a cerut țărilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislația comunitară.

South Stream va livra gaze naturale rusești către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Acționarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania și EDF din Franța (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienți ai gazelor rusești, importând anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, ușor peste consumul anual al României.

Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export către Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vândut în Europa trece prin Ucraina.

Disputele dintre Kiev și Moscova privind prețul gazelor și tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev și a anexării Crimeei de către Rusia.

Potrivit Comisiei Europene, acordurile interguvernamentale între Rusia și țările de tranzit încalcă mai multe reguli europene. De exemplu, Gazprom va fi în cadrul proiectului atât producător, cât și distribuitor de gaz, fapt ce contravine cu regula UE de separare a celor două activități, pentru încurajarea concurenței.

Totodată, South Stream urmează să transporte doar gaze rusești, în timp ce UE cere ca astfel de proiecte să fie deschise și altor companii.

Comisia critică și cum vor fi stabilite tarifele, susținând că potrivit legislației UE acest rol trebuie să revină unui manager independent și nu Gazprom.

Construcția conductei a început deja în Rusia, Bulgaria și Serbia, iar Comisia nu poate să oprească acest proces, a declarat în decembrie un purtător de cuvânt al instituției, precizând că legislația UE va fi încălcată atunci când vor începe livrările de gaze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...