Bunica-protestatar din Hong Kong, la 14 luni de la dispariție: „Am fost forțată să renunț! Credeam că am să mor!” – FOTO

Redactor:
Alexandra Mortu

Un protestatar proeminent din Hong Kong a apărut pentru prima dată în 14 luni în spațiul public și a declara presei că a fost ținută împotriva voinței ei în China continentală.

Alexandra Wong, în vârstă de 64 de ani, a fost poreclită „Bunica Wong” și a fost de multe ori surprinsă fluturând un steag britanic la protestele din Hong Kong.

Aceasta a mărturisit că a fost reținută în august anul trecut în orașul de frontieră Shenzhen și obligată să renunțe în scris la activism. De asemenea, aceasta ar fi fost trimisă și într-un „turneu patriotic” în provincia Shaanxi.

Bunica-protestatar din Hong Kong, forțată să rămână într-un oraș de lângă graniță

În timp ce era acolo, a trebuit să cânte imnul național și a fost fotografiată fluturând drapelul chinezesc. Ulterior, a fost eliberată pe cauțiune, dar i s-a interzis să se întoarcă la Hong Kong, potrivit mărturisirilor făcute în timpul conferinței de presă citate de BBC.

Protestele anti-guvernamentale de anul trecut au început în iunie 2019 cu privire la planurile de a permite extrădarea către China continentală, dar ulterior s-au transformat într-o mișcare mai largă care solicită democrație deplină.

Hong Kong a fost o colonie britanică până în 1997, dar a fost apoi pusă din nou sub controlul Chinei conforma principiul „o țară, două sisteme”. Deși, din punct de vedere tehnic, face parte din China, teritoriul are propriul sistem juridic și propriile frontiere, iar drepturile, inclusiv libertatea de întrunire și libera exprimare, sunt protejate.

„Mi-era teamă că voi muri”

Într-o conferință de presă care a avut loc sâmbătă, 17 octombrie, Alexandra Wong a declarat că a fost inițial reținută de autoritățile din Shenzhen pentru 45 de zile în total, pentru „detenție administrativă” și „detenție penală”. Cu toate acestea, nu i s-a spus care sunt ifnracțiunile de care este acuzată.

„Mi-era teamă că voi muri în acel centru de detenție”, a mărturisit emoționată „Bunica Wang”.

La sfârșitul celor 45 de zile i s-a spus să declare în fața camerei că nu a fost torturată, a mai pvoestit aceasta, și că nu va protesta și nici nu va face interviuri cu mass-media.

De asemenea, a fost forțată să mărturisească în scris că activismul ei a fost greșit – ceea ce a descris drept „cel mai cumplit lucru pe care l-am făcut în viața mea”.

Ulterior, a fost trimisă în provincia Shaanxi, în nord-estul Chinei, înainte de a fi eliberată pe cauțiune, în așteptarea procesului pentru „instigare la ceartă” și „provocarea de probleme”. Totuși, nu i s-a dat nicio documentație scrisă cu privire la aceste acuzații.

I s-a interzis să meargă la Hong Kong!

Timp de un an după eliberarea pe cauțiune, i s-a permis să se întoarcă doar la Shenzhen, orașul de frontieră în care locuiește, și i s-a interzis să meargă la Hong Kong. Aceste condiții au expirat la sfârșitul lunii trecute.

Alexandra Wong a declarat reporterilor că „nu are curaj” să se întoarcă la Shenzhen „decât dacă există o schimbare radicală în situația politică”.

„Nu voi renunța la luptă. La urma urmei, va exista sacrificiu, altfel… sistemul autoritar nu va fi schimbat”, a declarat aceasta.

De asemenea, bunica0protestatar a solicitat eliberareaa celor 12 activiști din Hong Kong, despre care se crede că au fost interceptați pe mare de către autoritățile continentale în august în timp ce încercau să fugă în Taiwan.

De la începutul lui 2020, în Hong Kong mai mulți activiști au fost arestați în baza unei controversate legi de securitate națională impuse de China în iunie.

Legea securității, față de care mulți oameni din Hong Kong se opun, pedepsește cu închisoare pe viață ceea ce Beijingul definește în general ca subversiune, secesiune, terorism și conspirație cu forțe străine.

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Boala care va face ravagii în România. Ce pericol iminent ne așteaptă, în doar o...
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×

Urmăriți Gândul LIVE Cruzime fără margini în Argeș! 3 copii au fost filmați chiar de tatăl lor în timp ce lovesc un caine https://www.gandul.ro/Medicul Virgil Musta și Corina Chiriac, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 22 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide