Bunica-protestatar din Hong Kong, la 14 luni de la dispariție: „Am fost forțată să renunț! Credeam că am să mor!” – FOTO

Redactor:
Alexandra Mortu

Un protestatar proeminent din Hong Kong a apărut pentru prima dată în 14 luni în spațiul public și a declara presei că a fost ținută împotriva voinței ei în China continentală.

Alexandra Wong, în vârstă de 64 de ani, a fost poreclită „Bunica Wong” și a fost de multe ori surprinsă fluturând un steag britanic la protestele din Hong Kong.

Aceasta a mărturisit că a fost reținută în august anul trecut în orașul de frontieră Shenzhen și obligată să renunțe în scris la activism. De asemenea, aceasta ar fi fost trimisă și într-un „turneu patriotic” în provincia Shaanxi.

Bunica-protestatar din Hong Kong, forțată să rămână într-un oraș de lângă graniță

În timp ce era acolo, a trebuit să cânte imnul național și a fost fotografiată fluturând drapelul chinezesc. Ulterior, a fost eliberată pe cauțiune, dar i s-a interzis să se întoarcă la Hong Kong, potrivit mărturisirilor făcute în timpul conferinței de presă citate de BBC.

Protestele anti-guvernamentale de anul trecut au început în iunie 2019 cu privire la planurile de a permite extrădarea către China continentală, dar ulterior s-au transformat într-o mișcare mai largă care solicită democrație deplină.

Hong Kong a fost o colonie britanică până în 1997, dar a fost apoi pusă din nou sub controlul Chinei conforma principiul „o țară, două sisteme”. Deși, din punct de vedere tehnic, face parte din China, teritoriul are propriul sistem juridic și propriile frontiere, iar drepturile, inclusiv libertatea de întrunire și libera exprimare, sunt protejate.

„Mi-era teamă că voi muri”

Într-o conferință de presă care a avut loc sâmbătă, 17 octombrie, Alexandra Wong a declarat că a fost inițial reținută de autoritățile din Shenzhen pentru 45 de zile în total, pentru „detenție administrativă” și „detenție penală”. Cu toate acestea, nu i s-a spus care sunt ifnracțiunile de care este acuzată.

„Mi-era teamă că voi muri în acel centru de detenție”, a mărturisit emoționată „Bunica Wang”.

La sfârșitul celor 45 de zile i s-a spus să declare în fața camerei că nu a fost torturată, a mai pvoestit aceasta, și că nu va protesta și nici nu va face interviuri cu mass-media.

De asemenea, a fost forțată să mărturisească în scris că activismul ei a fost greșit – ceea ce a descris drept „cel mai cumplit lucru pe care l-am făcut în viața mea”.

Ulterior, a fost trimisă în provincia Shaanxi, în nord-estul Chinei, înainte de a fi eliberată pe cauțiune, în așteptarea procesului pentru „instigare la ceartă” și „provocarea de probleme”. Totuși, nu i s-a dat nicio documentație scrisă cu privire la aceste acuzații.

I s-a interzis să meargă la Hong Kong!

Timp de un an după eliberarea pe cauțiune, i s-a permis să se întoarcă doar la Shenzhen, orașul de frontieră în care locuiește, și i s-a interzis să meargă la Hong Kong. Aceste condiții au expirat la sfârșitul lunii trecute.

Alexandra Wong a declarat reporterilor că „nu are curaj” să se întoarcă la Shenzhen „decât dacă există o schimbare radicală în situația politică”.

„Nu voi renunța la luptă. La urma urmei, va exista sacrificiu, altfel… sistemul autoritar nu va fi schimbat”, a declarat aceasta.

De asemenea, bunica0protestatar a solicitat eliberareaa celor 12 activiști din Hong Kong, despre care se crede că au fost interceptați pe mare de către autoritățile continentale în august în timp ce încercau să fugă în Taiwan.

De la începutul lui 2020, în Hong Kong mai mulți activiști au fost arestați în baza unei controversate legi de securitate națională impuse de China în iunie.

Legea securității, față de care mulți oameni din Hong Kong se opun, pedepsește cu închisoare pe viață ceea ce Beijingul definește în general ca subversiune, secesiune, terorism și conspirație cu forțe străine.

ŞOC! 3 fotbalişti de naţională au chemat o actriţă XXX şi au pus-o să plătească...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOC! Oana Roman a dat cărţile pe faţă! Cine este bărbatul care o face să...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Trucul prin care Sergiu Călărețul l-a păcălit pe Cătălin Moroșanu. Prima reacție venită de la...
„Dexit”. Partidul german de opoziţie AfD anunţă că va face campanie pentru ca Germania să...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
STUDIU. Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge. Concluziile cercetătorilor, „extrem...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Incredibil! Cât costă, de fapt, o oră suplimentară muncită de polițiștii locali
Acest model a mâncat un pretzel, iar la scurt timp după aceea a ajuns la...
ȘOC! Dispare restricția care îi enerva cel mai mult pe români. Se aplică de la...
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Partea întunecată a muncii în vremea COVID. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o...
Inchide