Campania anti-români se intensifică în presa britanică: „Autobuzele sunt pline, avioanele și-au suplimentat zborurile”. Operator transport: „Nu avem curse în plus. Cine a vrut să plece nu a așteptat 1 ianuarie”

Campania anti-români se intensifică în presa britanică: Autobuzele sunt pline, avioanele și-au suplimentat zborurile. Operator transport: Nu avem curse în plus. Cine a vrut să plece nu a așteptat 1 ianuarie
Publicat: 14/01/2014, 14:40
Actualizat: 06/07/2016, 17:48

Cu o zi înaintea ridicării restricțiilor de muncă pentru români și bulgari în Marea Britanie, campania anti-români se instensifică, cel puțin în presa din Regatul Unit care scrie despre cum cetățenii celor două țări au luat cu asalt autocarele și avioanele cu destinația UK, plătind chiar 3.000 de lire pentru un bilet dus. Un astfel de articol defăimător a apărut în ediția de astăzi a Daily Mail care susține că, în noaptea de 30 spre 31 decembrie, românii și bulgarii „se pregăteau să plece spre Marea Britanie”, autobuzele și avioanele fiind pline ochi. În plus, publicația britanică scrie că o companie aeriană a fost nevoită să suplimenteze zborurile din România spre Marea Britanie, după ce românii au dat chiar și până la 3.000 de lire sterline pe un bilet doar dus către Londra sau alte orașe mari. Un material similar a apărut și în The Sun.

Informațiile sunt însă contrazise de operatorii români. Daniel Micu, director general Atlassib, cel mai mare jucător pe piața de transport internațional de persoane din România, susține că nu există un „exod al românilor”, iar cererile pentru nu au fost mai mari, nefiind nevoie de suplimentarea curselor. „Este o chestiune falsă. Din punctul meu de vedere, și am discutat cu românii care aveau de gând să meargă în Anglia, cine a vrut să plece nu a așteptat 1 ianuarie. Nu există acest așa-numit exod al românilor. Noi avem două linii către Anglia, practic două curse pe săptămâna, una către Manchester și una către Glasgow”.
Întrebat dacă s-au rezervat mai multe bilete, Micu a precizat că traficul a rămas constant, dar și că nu s-au suplimentat cursele în această perioadă.

În ciuda materialelor defăimătoare din presa britanică, un sondaj publicat recent de Guardian arată că două treimi din britanici sunt de acord ca românii și bulgarii să vină în țara lor, atât timp cât se integrează și muncesc.

Argumente: presupuse discuții de pe forumuri

Daily Mail scrie că toate autobuzele care pleacă din Sofia spre Marea Britanie până pe 9 ianuarie sunt pline. Britanicii publică mai multe fotografii dintr-o autogară din Sofia, în care sunt promovate cursele către Marea Britanie, cu un discount de 5%.

Daily Mail reamintește că restricțiile pentru români și bulgari vor fi eliminate la 1 ianuarie 2014, când se împlinesc 7 ani de când cele două țări au intrat în UE. Cu această ocazie, 29 de milioane de români și bulgari vor obține dreptul de a munci legal în Marea Britanie, scrie sursa.

Daily Mail citează mai multe presupuse declarații ale românilor sau bulgarilor, de pe mai multe forumuri, care spun că vor să găsească orice slujbă în Marea Britanie, să facă un copil în Marea Britanie și apoi să obțină ajutoare de la stat.

„Am citit că pot primi 190 de lire sterline pe săptămână, din a 25-a săptămână de sarcină. Mă poate ajuta cineva cu documentele?”, întreabă o româncă pe un forum, în timp ce alta se interesează: „Dacă nici eu, nici soțul meu nu avem documente legale, copilul nostru va primi cetățenia britanică dacă se va naște acolo?”.

În finalul articolului, Daily Mail citează o declarație mai veche a lui Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, care spunea că, în 2014, 70.000 de doljeni vor pleca în Marea Britanie.

The Sun: Emigranții- condamnați pentru furt și cerșetori

Cotidianul The Sun a realizat un reportaj în România, în care afirmă că primul grup de emigranți s-a îmbarcat deja într-un autocar cu destinația Marea Britanie, relatează BBC News Online. Printre aceștia, susține publicația, se află un bărbat condamnat pentru furt, hoți de fier vechi sau care au comis fraude cu ajutoare sociale. Cotidianul citează mai multe persoane care susțin că intenționează să se întrețină din cerșit.

Campanie anti-români în Marea Britanie. De la invazia celor 29 de milioane de „bulgmâni” la extratereștrii care arată ca Victor Ciorbea

Cu mai puțin de o lună înainte ca restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie să expire pentru români și bulgari, campania împotriva imigranților s-a accentuat la Londra. Pe străzile britanice au apărut fluturași ai partidului eurosceptic UKIP, care anunță invazia iminentă a 29 de milioane de români și bulgari, dar și parodii mult mai groase la politica xenofobă, în care este folosită chiar și fotografia fostului premier Victor Ciorbea, pentru a-i speria în glumă pe britanici. Pe internet, s-a mers și mai departe: românii sunt comparați cu niște spermatozoizi.

Fluturașii extremiștilor de la UKIP anunță că, de la 1 ianuarie 2014, începe invazia celor 29 de milioane de români și de bulgari care vin după locurile de muncă ale britanicilor. „Anul viitor, UE va da dreptul la 29 de milioane de bulgari și de români să vină în UK. Guvernul a recunoscut că nu poate face nimic, cât timp suntem în UE (iar laburiștii spun că oricum nu vor să facă nimic)”, scrie pe fluturașii UKIP.

Se poate spune că acesta este un mesaj decent, chiar dacă mincinos, pentru că nu este susținut de nicio cifră oficială, când privești la ce circulă în Marea Britanie, pe internet, despre imigranți. „Imigranții ilegali. Ca sperma, intră milioane de nenorociți, dar doar un singur „fucker” muncește”, scrie pe afișul care înfățișează un spermatozoid care fecundează un ovul.

Ca și în cazul proiectului de campanie guvernamentală anti-imigrație, în care românii și bulgarii erau sfătuiți să stea acasă pentru că în Marea Britanie nu este frumos, parodia a întrecut mesajul original. Fluturașii UKIP au fost parodiați pe internet de către utilizatorul de Twitter QuantumPirate. În așa-zisul poster UKIP, se spune că românii arată groaznic, ilustrația cu fostul premier român Victor Ciorbea fiind grăitoare. De fapt, în realitate ei arată ca monstrul din „Alien”, scrie autorul posterului.

Datele științifice puse la dispoziție în bătaie de joc sunt grăitoare: „Dacă li se permite să vină în țara noastră în acest ritm, până în 2016 tot UK va fi umplut de Bulgmâni, iar după doar un an vor ocupa toată planeta. După asta, e doar o problemă de timp până vor deveni singura formă de viață din univers, după cum arată foarte clar acest grafic făcut de un om de știință”.

Sondaj Guardian: Doi din trei britanici vor ca românii și bulgarii să vină

În ciuda acestor reacții, un sondaj publicat recent de Guardian arată că două treimi din britanici sunt de acord ca românii și bulgarii să vină în țara lor, atât timp cât se integrează și muncesc.

În plus, 76% dintre britanici s-au declarat împotriva restricțiilor pe piața muncii în UE, în timp ce numai 2% consideră că românii și bulgarii nu ar trebui sub nicio formă să vină în Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea