Canada a legalizat eutanasia

Redactor:
Cristina Andrei
Canada a legalizat eutanasia
Canada a legalizat eutanasia, după ce Parlamentul a adoptat, în două etape, un controversat proiect de lege referitor la moartea asistată, criticat atât de adepții eutanasiei, cât și de opozanții acestei proceduri. Modificări legislative în acest sens au fost cerute expres de Tribunalul Suprem al Canadei, după ce, în 2015, acesta a constatat că reglementările în vigoare la acea dată penalizau moartea asistată și erau neconstituționale.

Senatul canadian a aprobat inițiativa legislativă cu 44 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”, după ce joi proiectul trecuse de camera inferioară a Parlamentului cu 190 de voturi „pentru” și 108 „contra”. 

Această lege care reglementează eutanasia a fost cerută de Tribunalul Suprem al Candei, în februarie 2015, după ce a constatat că legislația în vigoare la acea dată penaliza moartea asistată medicamentos și era neconstituțională.

Parlamentul a avut un an la dispoziție pentru realizarea unei noi legi, dar acest termen s-a împlinit pe 7 iunie, fără ca legislativul canadian să poată se ajungă la un consens referitor la textul proiectului.

Concret, solicitarea Tribunalului Suprem a fost aceea ca legea să fie redactată în așa fel încât să permită oricărei persoane aflate „într-o stare medicală dureroasă și iremediabilă ” să ceară să fie eutanasiată. Proiectul prezentat de guvernul canadian și aprobat vineri a limitat, însă, accesul la moartea asistată doar la bolnavii aflați în fază terminală.

Ca explicație, miniștrii canadieni ai Sănătății și Justiției au arătat, într-un comunicat de presă exprimând o poziție comună, că această inițiativă care tocmai a devenit lege este de natură să garanteze „echilibrul corespunzător între autonomia personală a celor care au nevoie de moartea asistată medicamentos și protecția celor vulnerabili”.

Inchide