Candidatul extremist Norbert Hofer a pierdut alegerile prezidențiale în Austria. Rezultate exit-poll

Candidatul extremist Norbert Hofer a pierdut alegerile prezidențiale în Austria. Rezultate exit-poll
Publicat: 04/12/2016, 19:13
Actualizat: 26/03/2019, 05:41

Directorul de campanie al lui Hofer a declarat că acesta a admis înfrângerea în fața lui Van der Bellen, care potrivit exit-poll-urilor are un avantaj decisiv, scrie BBC News.

Într-un mesaj pe Facebook, Hofer s-a declarat „infinit de trist” și l-a felicitat pe contracandidatul lui pentru victoria obținută.

Exit-poll a fost realizat de institutul de cercetare SORA la comanda televiziunii ORF, și are o marjă de eroare de 1,2%, scrie Reuters.

Van der Bellen a câștigat alegerile desfășurate în luna mai, însă acestea au fost anulate din cauza unor nereguli în procesul de numărare a voturilor, scrie .

Alegerile din Austria sunt considerate ca fiind un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formațiunile politice populiste în alte state din UE.

Victoria lui Hofer în scrutinul prezidențial din Austria, concomitent cu respingerea prin referendum a reformei constituționale propuse de premierul italian Matteo Renzi, ar reprezenta un șoc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeană.

Alegerile câștigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai puțin de un procent în fața candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer au fost reluate, decizia aparîinand Curții Constituționale a Austriei, care constatase nereguli extinse la numărarea voturilor trimise prin poștă.

Instanța constituțională a decis că au fost încălcate regulile într-un fel care a influențat rezultatul, însă nu există dovezi că numărătoarea a fost manipulată, conform Reuters.

Poziția de președinte în Austria este simbolică, fără puteri executive, însă Hofer a indicat clar că dorește să fie un șef de stat activ, amenințând să demită guverne în cazul introducerii de taxe și să ceară organizarea de referendumuri pe o serie de teme, chiar dacă convocarea de plebiscite nu intră în atribuțiile președintelui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase