Carantină pentru români la intrarea în Elveția și Principatul Liechtenstein. De când se aplică măsura

Redactor:
Madalina Prundea
Carantină pentru români la intrarea în Elveția și Principatul Liechtenstein. De când se aplică măsura
Românii trebuie să stea 10 zile în carantină dacă inră în Elveția sau Liechtenstein începând din 8 august

România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19 de către autoritățile elvețiene, care au revizuit condițiile de intrare pe teritoriul Confederației Elvețiene și al Principatului Liechtenstein în contextul pandemiei de COVID-19, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în cursul zilei de 5 august 2020, autoritățile federale elvețiene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Confederației Elvețiene, măsuri care se aplică și pentru intrarea pe teritoriul Principatului Liechtenstein. Noile prevederi vor intra în vigoare la data de 8 august 2020, ora 00:00.

„Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile elvețiene, România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Astfel, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat în ultimele 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian”, a transmis MAE.

Amenzi de aproape 45.000 de lei în cazul încălcării măsurilor

Persoanele care intră în carantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora. Potrivit reglementărilor în vigoare, perioada de carantină (autoizolare) nu poate fi întreruptă ca urmare a unei testări moleculare negative pentru infecția cu COVID-19. Nerespectarea măsurilor menționate se sancționează cu amendă contravențională de până la 10.000 CHF (aproximativ 45.000 de lei).

Potrivit MAE, sunt exceptate de la măsura carantinei (autoizolării), cu condiția să nu prezinte simptome specifice COVID-19, următoarele categorii de persoane:

  • persoanele care asigură în mod profesional și organizat (pe cale rutieră, feroviară, aeriană sau navigabilă) transportul de bunuri și persoane și care, din acest considerent, s-au aflat în ultimele 14 zile pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic;
  • persoanele care provin din România și care tranzitează direct teritoriul elvețian spre destinații din alte state. În aceste cazuri, autoritățile elvețiene pot solicita prezentarea unor documente justificative care să dovedească necesitatea tranzitării teritoriului elvețian (ex.: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării pe teritoriul elvețian, precum adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.);
  • persoanele care s-au aflat în tranzit direct (pentru mai puțin de 24 de ore) pe teritoriul României sau pe cel al unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic;
  • angajații care sunt direct implicați în asigurarea bunei funcționări a sistemului medical și/sau de ordine și securitate publică elvețian;
  • persoanele care călătoresc în Confederația Elvețiană în scop profesional sau medical, zilnic sau pentru o perioadă de cel mult cinci zile, iar respectiva deplasare este absolut necesară și nu suferă amânare.

Date de contact pentru asistență consulară

Potrivit informării de miercuri a Grupului de Comunicare Strategică, de la debutul pandemiei în Elveția au fost confirmați doar doi români cu COVID-19, iar unul dintre ei a decedat.

În Elveția s-au înregistrat, până în 5 august, 35.657 de cazuri confirmate de COVID-19 și 1.707 decese, iar în Liechtenstein, 89 de infecții și un deces, conform datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Informații cu privire la noile măsuri sunt disponibile la următoarele link-uri: http://berna.mae.ro/, https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berna: +41 31 351 36 39 sau +41 31 351 05 46, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +41 76 387 50 05.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51909, https://www.mae.ro/node/51979 și http://www.mae.ro.

 

Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut...
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
FCSB – Argeș Pitești live video și live score! Vezi meciul gratuit. Probleme mari la...
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Culoarea care nu este prezentă pe niciun steag al vreunei țări. Care este explicația
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
FCSB vs Pitești este live video și live score, cum poți vedea meciul gratuit
Explozie la metrou: Călătorii au fost evacuaţi - VIDEO
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide