Cărăușul român de droguri condamnat la moarte în Malaezia și-a primit azi sentința definitivă. Viața sa stă acum în mâinile unei singure persoane

Cărăușul român de droguri condamnat la moarte în Malaezia și-a primit azi sentința definitivă. Viața sa stă acum în mâinile unei singure persoane
Publicat: 26/01/2016, 15:58

Românul Ionuț Alexandru Gologan a fost condamnat definitiv la moarte pentru trafic de droguri, în Malaezia, după ce marți dimineață instanța de apel a menținut sentința primei instanțe, conform MAE. Românul mai are acum o singură cale de atac, în afara instanțelor de judecată: o cerere de grațiere adresată sultanului statului Selangor, unde se află capitala Malaeziei, Kuala Lumpur.

Avocații românului vor face această solicitare adresată sultanuluiSharafuddin Idris Shah, procedura de judecare a ei putând să dureze ani de zile, timp în care execuția românului este suspendată, el așteptând decizia sultanului în închisoare.

MAE informează că legislația malaeziană privind pedeapsa cu moartea pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. „Autoritățile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii”, conform MAE.

Un alt român, Ștefan Coroi, și-a aflat tot marți sentința definitivă pentru trafic de droguri. El a scăpat de pedeapsa cu moartea, fiind condamnat la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de ratan (un fel de baston). În primă instanță, Coroi a fost achitat, însă procurorii malaezieni au făcut recurs.

Conform actelor din instanța malaeziană, Ionuț Alexandru Gologan a fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur pe 26 iunie 2012, cu aproape 1,5 kilograme de metamfetamine în bagaje. El a negat că știa de existența acestor droguri, invocând faptul că un prieten român i-a dat geanta pentru a i-o duce prietenei sale, în Malaezia. De altfel, geanta conținea haine de femeie. Inițial, arată procurorii, românul a declarat vameșilor că geanta în care se aflau drogurile aparținea mamei sale, aflată în România. Cele două pachete cu droguri au fost găsite de vameși ascunse într-un compartiment secret al genții românului.

Gologan provine dintr-o familie destrămată din România, mai arată actele din instanță. El a declarat că în România trăia cu tatăl său, care lucra ca șofer și câștiga 3.000 de lei pe lună, și cu bunica sa, pensionară, mama divorțând și refăcându-și o altă familie. Gologan a muncit doi ani în Germania, apoi a revenit în țară, mai arată apărarea, iar înainte să ajungă în Malaezia ar fi muncit în construcții, în România, ca șofer.

În apărarea sa, Gologan a arătat că a plecat în vacanță din România pe 13 iunie 2012, către Atena, Grecia, unde a stat 4 zile. De acolo a plecat pentru o zi la Paris, apoi la Cotonou, capitala statului african Benin. Acolo a stat două zile și a plecat către Manila, capitala Filipinelor, cu escale în Nairobi și Doha. Pe 23 iunie a ajuns la Manila.

În Manila, a declarat instanței Gologan, s-ar fi întânit cu niște prieteni care erau și ei în vacanță, iar unul dintre ei, Daniel, prietenul său din copilărie, i-ar fi dat un bagaj pe care să i-l ducă prietenei sale, aflată în Malaezia.

Procurorii au arătat însă că povestea românului nu se susține și că acesta nu poate dovedi nimic din cele spuse în privința bagajului cu droguri, iar judecătorii le-au dat dreptate, unul dintre argumente fiind că Gologan nu a putut nici măcar să indice identitatea completă a presupusului său prieten din copilărie Daniel, de la care primise geanta.

MAE continuă demersurile pentru românii arestați pentru trafic de droguri în Malaezia

MAE mai arată că va continua demersurile „având în vedere situația fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost și rămâne o prioritate pentru autoritățile române. Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat și a întreprins toate demersurilor posibile în vederea acordării de asistență cetățenilor români”.

Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanență cu avocații apărării și a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuții consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetățenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit și a obținut facilități pentru îmbunătățirea regimului de detenție aplicat și a menținut legătura cu familiile aparținătoare din țară, se mai arată în comunicatul MAE.

În total, în Malaezia au fost arestați 4 români pentru trafic de droguri, ei fiind practic cărăuși. În afară de cei doi, Gologan și Coroi, care și-au primit sentințele definitive marți, 26 ianuarie, alte două cazuri se află în instanță.

Legislația malaeziană este una dintre cele mai dure din lume în privința traficului de droguri: limita admisă a posesiei este de 15 grame de drog, în cazul heroinei și a altor droguri grele, însă pedeapsa capitală se aplică dacă se dovedește intenția de a plasa mai departe drogurile.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, masca obligatorie, iar nunțile și alte...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Autostrada spectaculoasă care va apărea în patru ani în România. Va trece prin munţi şi...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021