Casa Albă amenință cu sancțiuni comerciale țările care tolerează spionajul informatic

Casa Albă amenință cu sancțiuni comerciale țările care tolerează spionajul informatic
Publicat: 21/02/2013, 18:58
Actualizat: 26/06/2013, 00:22

Casa Albă a amenințat mai multe țări, inclusiv China, cu sancțiuni comerciale și diplomatice provocate de spionajul industrial prin infiltrarea sistemelor informatice ale companiilor americane, Washingtonul invocând numeroase cazuri de astfel de atacuri, potrivit Wall Street Journal (WSJ), scrie Mediafax.

Oficialii administrației americane au prezentat un raport amplu privind efectele și costurile provocate de spionajul industrial, de la dezavantaje competitive la pierderea unor locuri de muncă, făcând referire la cazuri concrete cu care s-au confruntat companii cunoscute din SUA, precum General Motors sau DuPont.

„Există numai două categorii de companii afectate de furtul secretelor corporatiste: acelea despre care știm că au fost compromise și cele despre care încă nu am aflat. Un hacker din China poate obține cod sursă de la un producător de software din Virginia fără a se ridica de la birou”, a declarat miercuri într-o conferință de presă procurorul general al SUA, Eric Holder.

Mai multe companii sprijină public măsurile Casei Albe de a face presiuni asupra altor guverne pentru combaterea practicilor de spionaj industrial. Avocatul șef al grupului American Superconductor, John Powell, a declarat la aceeași conferință că mai multe secrete protejate prin drepturi de proprietate intelectuală au fost furate cu ajutorul unui fost angajat de către cel mai important client al companiei, un producător chinez de turbine eoliene.

Strategia prezentată de Casa Albă are rolul de a influența o schimbare de atitudine a guvernului de la Beijing, care neagă că ar tolera astfel de infiltrări.

Doar de la începutul acestui an, mai multe companii americane au anunțat atacuri cibernetice cu originea în China. Printre acestea se numără Google, Lokheed Martin, Nortel Networks sau compania de securitate informatică RSA Security. Totodată, mai multe instituții media importante, inclusiv Wall Street Journal și New York Times, susțin că sistemele lor informatice au fost infiltrate de hackeri chinezi.

Măsurile prezentate în raportul privind noua strategie a Casei Albe se referă la sancțiuni comerciale având ca țintă produsele și serviciile dezvoltate de companii străine în urma sustragerii de secrete industriale de la companii americane, precum și la presiuni diplomatice pentru a determina guvernele străine să combată astfel de practici.

Raportul nu precizează potențiale acțiuni țintite în mod special împotriva Chinei, însă documentul este presărat cu exemple de atacuri informatice cu originea în China, în urma cărora s-ar fi sustras secrete de la importante companii americane. Oficialii americani precizează că au ridicat această problemă de mai multe ori în discuții cu înalți oficiali ai guvernului chinez.

„În privința Chinei, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală și a secretelor industriale rămâne o chestiune serioasă și foarte îngrijorătoare”, a afirmat subsecretarul de stat pentru afaceri economice Robert Hormats, prezent de asemenea la evenimentul de la Casa Albă.

Din cele 19 astfel de cazuri care au fost urmate de cercetări penale și condamnări prezentate în document, 16 au vizat infiltrări având ca beneficiar entități din China. Printre secretele furate, tehnologie pentru automobile cu propulsie hibridă de la General Motors sau tehnologie militară de la L-3 Comunications Holdings, un important contractor în domeniul apărării.

Administrația Obama tratează furtul secretelor industriale drept un risc major atât pentru economie, cât și pentru securitatea națională.

Președintele Barack Obama a semnat săptămâna trecută un decret privind creșterea securității informatice a companiilor de importanță strategică, precum cele care operează rețele de transmisie a energiei electrice.

Vicepreședintele General Electric Karan Bhatia a declarat că influentul grup industrial susține strategia administrației atât timp cât măsurile vor rămâne sub forma unor recomandări care pot fi urmate în mod voluntar de companii.

Rezultatele noii strategii vor începe să se vadă abia peste câțiva ani, avertizează James Lewis, specialist în securitate informatică și fost oficial al Departamentului de Stat, citat de WSJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului