Catalonia, pregătită să-și declare independența „în câteva zile”. Mesajul Barcelonei pentru Guvernul de la Madrid

Catalonia, pregătită să-și declare independența „în câteva zile. Mesajul Barcelonei pentru Guvernul de la Madrid
Publicat: 04/10/2017, 08:05

Într-un interviu pentru BBC, Puigdemont a declarat că guvernul său va „acționa la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare”.

Întrebat ce va face dacă guvernul central de la Madrid va interveni și va prelua controlul asupra executivului Cataloniei, Carles Puigdemont a spus că ar fi o „eroare care schimbă totul”, subliniind că în prezent nu există niciun contact cu administrația centrală.

Cu doar câteva ore mai devreme, Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a condamnat acțiunile guvernului din Catalonia în sensul „distrugerii unității” națiunii, lansând un apel la solidaritate națională.

„Guvernul Cataloniei s-a abătut de la normele statului de drept și democrației, încercând să distrugă unitatea Spaniei. Autoritățile catalane au încălcat sistematic reglementările, demonstrând o inadmisibilă lipsă de loialitate față de statul spaniol, cel care asigură armonia și coexistența pașnică, inclusiv a locuitorilor Cataloniei”, a spus regele Spaniei.

Duminică, 1 octombrie, Guvernul Cataloniei a organizat un referendum pe tema apartenenței regiunii autonome la Spania. 90% dintre catalani s-au pronunțat în favoarea independenței, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

Guvernul de la Madrid și Uniunea Europeană nu recunosc plebiscitul, iar violențele produse la referendum s-au soldat cu aproximativ 900 de răniți.

Guvernul regiunii autonomeCataloniaa anunțat, luni, că 90% dintre catalani s-au pronunțat în favoarea independenței față de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi, relatează site-ul publicației El Pais.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanți la referendum au votat „Da” la întrebarea privind independența față de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu”, 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neștampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 670.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secțiile de votare din școlile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

„Vom pune în aplicare mandatul democratic pe care l-am primit astăzi din partea cetățenilor”, a precizat Oriol Junqueras, vicepreședintele regiunii autonomeCatalonia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase