Câți moldoveni „au invadat” Europa în primele ore de după ridicarea vizelor

Publicat: 28/04/2014, 15:21
Actualizat: 29/07/2014, 21:39

Zi mare pentru „frații de peste Prut” ai românilor. Astăzi, 28 aprilie, Republica Moldova a devenit prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut liberalizarea regimului vizelor. Concret, din urmă cu 12 ore, orice moldovean cu pașaport biometric a putut trece granița în România și, de aici, mai departe spre sud sau vest, doar cu pașaportul biometric. Au invadat, însă, locuitorii celei mai sărace țări din Europa spațiul comunitar? Nici pe departe. Potrivit premierului Iurie Leancă, de la miezul nopții și până la ora 8:00, 200 de moldoveni au trecut granița fără viză.

Un sondaj publicat zilele trecute și mediatizat mai ales de presa internațională arăta că entuziasmul moldovenilor față de acest moment istoric pentru ei și țara lor este mult mai mic decât s-ar fi așteptat Uniunea, jumătate dintre persoanele chestionate de Institutul pentru Politici Publice din Republica Moldova considerând că liberalizarea regimului vizelor „nu este un eveniment important”. Există mai multe motive pentru această atitudine: oamenii nu au bani sau cei care voiau și puteau emigra au făcut-o deja, cu pașaport românesc.

Ghinea, CRPE: Nu e o decizie politică, Moldova chiar a meritat

Dincolo de această percepție, ziua de 28 aprilie va rămâne una de căpătâi pentru apropierea Republicii Moldova de UE. „Eu am văzut oameni mulțumiți. Este bine că se întâmplă asta”, a declarat pentru gândul Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, cel mai activ think tank din România pe relația cu Republica Moldova. „Acum trei ani, când Republica Moldova a primit Action Planul pentru liberalizarea vizelor, părea un moment foarte important”, a adăugat el. În timpul care a trecut, au fost momente – nu puține – în care se credea, în mediile europene, că această zi nu va putea veni sub nicio formă înainte de liberalizarea vizelor pentru Rusia. „Asta spune că Moldova e un premiant, iar pentru cetățenii ruși va fi foarte frustrant să vadă că cetățenii moldoveni pot călători fără vize în UE, iar guvernul lor va trebui să le explice acestor cetățeni, care își fac concediile în UE, de ce ei încă au nevoie de viză”, a mai comentat Ghinea.

Directorul CRPE respinge orice încercare de a prezenta liberalizarea vizelor pentru Moldova drept un favor politic, în contextul crizei Rusia-Ucraina:„Republica Moldova chiar a meritat asta, chiar a muncit și a fost un proces tehnic foarte greu”.

Alergând spre libera circulație

Un cetățean al Republicii Moldova care nu face parte din cei 50% incluși în categoria celor care nu văd importanța deosebită a ridicării vizelor este un tânăr care a ales să marcheze evenimentul într-o manieră inedită. Acesta a alergat, împreună cu alți cinci prieteni, din capitală până la punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița. După ce au parcurs cei peste 70 de kilometri, tinerii moldoveni au așteptat ora 0:01 pentru a trece granița fără viză.

Leancă: DEMNITATE, cuvântul care definește evenimentul de azi

La fel de entuziasmat s-a arătat și premierul Iurie Leancă, atât pe Facebook, cât și în declarațiile făcute în timpul dimineții. „În ultimele săptămâni, m-am întrebat nu o dată cum aș defini într-un singur cuvânt evenimentul de azi. Acum am ferma convingere că acest cuvânt este DEMNITATE. În câteva ore, împreună cu un grup de studenți, elevi, jurnaliști și rude ale moldovenilor din diasporă vom ajunge la Atena. În capitala Greciei, vom sărbători această zi istorică, alături de cei pentru care prima zi fără vize mai înseamnă revederea rudelor și oamenilor dragi. Felicitări tuturor cetățenilor Moldovei!”, a fost mesajul șefului executivului moldovean, publicat pe contul său de Facebook, care a descris ulterior ziua de 28 aprilie drept „o victorie a tuturor”, și nu neapărat un drum lung sau scurt.

Sursa: Facebook/Iurie Leancă

„Este o zi istorică și nu mă tem să spun acest lucru. Pentru că, de astăzi, cetățenii țării noastre – indiferent de etnie, loc de trai sau limba vorbită – sunt mai liberi. O libertate care vine odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa”.

În ajunul zilei de liberalizare a vizelor, ministrul român de Externe, Titus Corlățean, le-a urat cetățenilor moldoveni „bun venit” în România și în UE, într-un mesaj remis gândul: „Doresc să adresez felicitări autorităților de la Chișinău pentru această reușită excepțională, obținută la capătul a patru ani de eforturi și de reforme intense, desfășurate nu întotdeauna în circumstanțe externe prielnice, dar promovate în fiecare clipă cu perseverență și curaj. Este, de asemenea, un succes care se datorează fiecărui cetățean al Republicii Moldova, societății de peste Prut în ansamblul său, care a înțeles că numai integrarea europeană poate aduce împlinirea așteptărilor de libertate, prosperitate și demnitate. Liberalizarea vizelor este, astfel, o probă concretă, profund simbolică, dar și extrem de convingătoare, a beneficiilor pe care le aduce integrarea europeană”.

Sursa: Facebook/Iurie Leancă

Ce s-a întâmplat, concret, astăzi

Din 28 aprilie, cetățenii Republicii Moldova titulari de pașapoarte biometrice pot călători și rămâne în oricare din cele 26 de state din zona Schengen, la care se adaugă și România și Bulgaria, care sunt țări în curs de aderare. Este vorba despre șederi scurte – până la 90 de zile în decursul a șase luni. În cazul depășirii perioadei maxime de ședere, vor fi aplicate amenzi de până la 3.000 de euro și/sau interdicții de a mai intra în spațiul Schengen și în țările în curs de aderare la această zonă, cum este România.

Una dintre condiții este aceea de a prezenta documente care justifică scopul și condițiile șederii lor și care fac dovada existenței unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreținere pe perioada șederii, cât și pentru intoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranța că li se va permite intrarea.

Ridicarea vizelor vine pe baza Regulamentului (UE) nr. 259/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3.04.2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 al Consiliului de stabilire a listelor țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de aceasta obligație, Republica Moldova fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001, a amintit, duminică, într-un comunicat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului