Cazul care șocat Elveția. Proteste masive după ce judecătorii i-au redus pedeapsa unui violator pe motiv că victima „s-a jucat cu focul”

Cazul care șocat Elveția. Proteste masive după ce judecătorii i-au redus pedeapsa unui violator pe motiv că victima „s-a jucat cu focul”
Cazul care șocat Elveția. Proteste masive după ce judecătorii i-au redus pedeapsa unui violator pe motiv că victima „s-a jucat cu focul” / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 10/08/2021, 12:56

Statutul neutru al Elveției este pus la încercare zilele acestea de reacția societății civile. Sute de oameni au ieșit la proteste duminică, 8 august, după ce judecătorii unei instanțe au decis să reducă pedeapsa primită de un violator. Motivarea: violul a durat numai 11 minute, iar victima „s-a jucat cu focul”.

La Basel, elvețienii au ieșit cu mic, cu mare pe străzile frumosului oraș, mărșăluind spre Tribunalul Civil. În fața instituției, s-a scandat „11 minute înseamnă 11 minute prea mult!”, ca răspuns la decizia judecătorilor.

Violatorul, iertat de un an și trei luni de închisoare

Oamenii au protestat față de reducerea pedepsei primite de un violator în vârstă de 33 de ani, de la patru ani și trei luni la trei ani de închisoare. Sentința a stârnit furia societății civile nu atât pentru pedeapsa blândă dictată, cât mai ales din cauza motivației judecătorului în caz.

Violul s-a produs în februarie 2020. Victima (33 de ani) a petrecut într-un club de noapte, acolo unde l-a cunoscut pe atacatorul ei, care era însoțit și de un prieten, de doar 17 ani. În decizia dată, judecătoarea Liselotte Henz a motivat că victima violului le-a trimis „anumite semnale” celor doi bărbați. Cu alte cuvinte, „s-a jucat cu focul”, după cum notează presa helvetă. În schimb, judecătoarea a spus că există „o vină moderată” în cazul făptuitorului, în contextul legii penale elvețiene.

Conform presei locale, mai mulți factori au fost luați în considerare în reducerea pedepsei. În primul rând, violul a durat 11 minute, „a fost relativ scurt”, a motivat judecătoarea. Apoi, victima nu a avut răni fizice permanente.

  • Cei doi bărbați implicați în viol sunt cetățeni portughezi. În cazul lor, pedepsele vor include și o perioadă de deportare din țară, care se așteaptă să fie de șase ani pentru agresorul adult. Situația minorului încă nu a fost stabilită.

Societatea civilă, revoltată

Sutele de persoane ieșite la protest au scandat că „nu există un viol scurt”. Elvețienii acuză faptul că sistemul juridic „trimite semnale greșite” publicului larg. Agota Lavoyer, care conduce o organizație de asistență a victimelor agresiunilor sexuale, a declarat că „acest verdict rușinos cimentează miturile violurilor”.

Și politicienii au condamnat verdictul. Atât grupurile politice de stânga, cât și cele de dreapta s-au pronunțat împotriva acestuia. Ronja Jansen, președintele Tinerilor Social Democrați, a declarat că verdictul le-ar putea face pe femei mai puțin dispuse să raporteze violența sexuală:„Faptul că femeia este înfățișată ca o complice pentru că ar fi putut intra în contact cu alți bărbați este un amestec dăunător între act consensual și viol”.

Marcel Columb, din partea social-democraților din Basel, a declarat: „O pedeapsă de patru ani este deja prea ușoară, dar să implici că femeia a fost complice la viol din cauza comportamentului ei față de cineva care nu este implicat în viol este revoltător. Ce semnal pentru toate victimele violenței sexuale!”.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a trimis o scrisoare părinților fetei
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
UE trimite o undă de șoc la nivel mondial! Apare un nou document obligatoriu! Sute...
Se vor aplica în toată România! Măsuri de ultim moment. Sunt valabile până la 31...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...