CAZUL GEORGE FLOYD. Noi proteste în Statele Unite. Sute de persoane arestate la New York | VIDEO

Redactor:
Gândul
CAZUL GEORGE FLOYD. Noi proteste în Statele Unite. Sute de persoane arestate la New York | VIDEO
CAZUL GEORGE FLOYD. Noi proteste în Statele Unite. Sute de persoane arestate la New York | VIDEO. Sursa foto: Profimedia

Continuă în Statele Unite protestele provocate de moartea cetățeanului american de culoare George Floyd. Mii de persoane au participat la manifestații, majoritatea acestora fiind pașnice.

Cel mai amplu protest s-a desfășurat la New York și deși manifestațiile au fost în cea mai mare parte pașnice, au existat și incidente, informează CNN.

Mai multe magazine au fost sparte de către unii dintre manifestanți în Manhattan, iar alții au aruncat cu pietre în forțele de ordine. Cu toate acestea, spargerile care au vizat magazinele din metropola americană nu au mai avut aceeași amploare ca cele de luni seara. Un oficial din cadrul Departamentului de Poliție din New York a anunțat că cel puțin 200 de persoane au fost reținute, iar numărul acestora ar putea să crească.

Arestările au venit și în contextul în care în noaptea de marți spre miercuri a intrat în vigoare o interdicție de deplasare pentru cetățeni, pe fondul îngrijorărilor privind ordinea publică.

Protestatarii au încercat să traverseze Podul Manhattan, care leagă cartierele Brooklyn și Manhattan, dar au fost împiedicați de către polițiști. Cu toate că au existat temeri privind o eventuală confruntare, polițiștii le-au permis manifestanților să se întoarcă în Brooklyn și nu au operat arestări.

Proteste și la Washington

Proteste față de violența polițiștilor au loc și în capitala țării, Washington D.C. După ce săptămâna aceasta au avut loc confruntări violente în apropierea Casei Albe, Poliția a decis să monteze garduri în jurul Lafayette Park. Gardurile sunt păzite de un număr mare de polițiști pentru a evita noi confruntări.

Din când în când, mai mulți protestatari au încercat să dărâme gardurile, dar au fost împiedicați de către ceilalți manifestanți.

Situația a devenit tensionată la un moment dat, când mai mulți manifestanți au aruncat cu artificii și alte obiecte prin garduri către polițiști, care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Protestele din Statele Unite au loc după ce, pe 25 mai, George Floyd, un cetățean american de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat de polițiști. Potrivit filmărilor realizate de martori, unul dintre membrii forțelor de ordine l-a imobilizat de Floyd stând cu genunchiul pe gâtul acestuia, fapt care ar fi dus la moartea bărbatului.

Modul în care polițiștii au acționat în acest caz a provocat un val de revoltă în rândul americanilor, iar în zeci de orașe din Statele Unite au izbucnit proteste violente față de utilizarea excesivă a forței de către polițiști, în special față de persoanele de culoare

Inchide