Cazuri de infecție și transmitere a virusului Ebola sunt inevitabile în SUA

Cazuri de infecție și transmitere a virusului Ebola sunt inevitabile în SUA
Publicat: 08/08/2014, 11:07

„Este perfect posibil ca persoanele din Statele Unite care au fost pe teren (în Africa) să dezvolte Ebola aici după ce au fost expuse virusului în altă parte”, a apreciat Tom Frieden, directorul Centrului federal pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), în timpul unei audieri în fața unei subcomisii a Camerei Reprezentanților.

„Este, de asemenea, foarte posibil ca aceste persoane să își infecteze rudele sau personalul medical în cazul în care infecția nu este depistată rapid”, a declarat el.

„Trăim într-o lume în care suntem toți conectați și, inevitabil, vor fi călători, cetățeni americani și alții care vor merge în aceste țări (…) și se vor întoarce aici cu simptome”, a continuat directorul CDC.

Dar, a afirmat el, „suntem încrezători că nu va fi totuși o epidemie extinsă de Ebola în Statele Unite deoarece dispunem de echipamente pentru a pune în carantină acești bolnavi în toate marile spitale”.

Medicul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii și boli infecțioase (NIAID) a declarat, de asemenea, joi dimineața, pentru CNN că „nu ar fi surprins” să fie cazuri de infectare pe teritoriul american. „Marele public va fi foarte îngrijorat, dar realitatea este că suntem într-adevăr bine echipați pentru a face față acestui tip de infecție”, a insistat el.

„Trebuie să aplicăm în mod riguros controalele standard de infecție”, a explicat doctorul Frieden în Congres. Pentru aceasta „am transmis instrucțiuni medicilor și întregului personal medical pentru a identifica simptomele, a stabili diagnosticul și a trata bolnavii”, a precizat el.

Acest oficial a amintit că „Ebola nu este o infecție foarte contagioasă, precum gripa”. Virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele precum sângele unei persoane infectate care manifestă simptome.

Dar dată fiind rata ridicată a mortalității – de 60-90 la sută – „o simplă omisiune poate fi fatală, ceea ce face indispensabilă identificarea rapidă a simptomelor și urmarea strictă a recomandărilor pentru controlarea infecției”, a insistat directorul CDC.

Simptomele infectării cu Ebola sunt febră puternică, dureri de cap și vărsături. Perioada de incubație este de opt până la zece zile. În unele cazuri, aceasta poate să ajungă și la 21 de zile, în timp ce în altele este de doar două zile.

CDC a declanșat, miercuri, alerta sanitară maximă pentru a mobiliza toate resursele necesare în scopul de a face față riscurilor reprezentate de epidemia fără precedent de Ebola, care a provocat 932 de morți și a infectat peste 1.700 de persoane începând din martie în Liberia, Sierra Leone, Guineea și, mai recent, Nigeria, țara cea mai populată din Africa.

Doctorul Frieden a reiterat că este „posibilă oprirea acestei epidemii” intervenindu-se la sursă, în Africa, unde CDC a trimis 50 de experți suplimentari.

Organizația Mondială a Sănătății a mobilizat 100 de milioane de dolari pentru a răspunde acestei amenințări, iar Banca Mondială a anunțat în această săptămână că va debloca 200 de milioane de dolari pentru a răspunde epidemiei.

La rândul său, Ken Isaacs, un oficial din cadrul organizației umanitare creștine Samaritan’s Purse a apreciat joi în fața aceleiași subcomisii a Camerei Reprezentanților că lumea nu este pregătită să împiedice o răspândire a virusului.

„Este evident că infecția a scăpat de sub control în Africa de Vest”, a declarat el, considerând că „răspunsul internațional este un eșec”.

Această organizație a coordonat repatrierea sanitară în Statele Unite a doctorului Kent Brantly și a misionarei Nancy Writebol, cei doi americani ce au contractat Ebola în Liberia, unde lucrau.

Virusul Ebola a apărut în 1976 în Africa și nu a infectat decât un număr redus de persoane înaintea acestei epidemii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×