Ce au găsit anchetatorii într-un apartament din Atena. Creierul atentatelor din Paris are legătură cu cele din Bruxelles

Ce au găsit anchetatorii într-un apartament din Atena. Creierul atentatelor din Paris are legătură cu cele din Bruxelles
Publicat: 26/03/2016, 10:53

Contactat de agenția de presă Belga, Parchetul federal belgian nu a confirmat informația anunțată de skai.gr, care aduce în discuție cooperarea dintre autoritățile belgiene cu cele grecești în privința schimbului de informații, relatează La Libre.

Abaaoud ar fi fost și coordonatorul celulei teroriste de la Verviers, oraș localizat în provincia Liege, de la granița cu Franța, împotriva căreia a fost organizată o amplă operațiune a poliției pe data de 15 ianuarie 2015, ca urmare a atacurilor teroriste de la sediul publicației satirice franțuzești Charlie Hebdo de pe 7 ianuarie. Doi islamiști au murit atunci.

Operațiuni antiteroriste au avut loc și în comunele Schaerbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Vilvoorde și Zaventem, din apropierea Bruxellesului.

Autoritățile belgiene ar fi fost avertizate de serviciile secrete franceze și israeliene în privința unui posibil atac asupra unui aeroport din Bruxelles, potrivit unor surse citate de publicațiile Haaretz și Le Monde.

Potrivit Le Monde, 16 suspecți au fost reținuți atunci. Printre aceștia, s-a aflat Omar Damache, un algerian de 33 ani, arestat pe 17 ianuarie într-un apartament din Atena, împreună cu un francez, Walid Hamam, eliberat de autorități din greșeală. Pe numele său se află un mandat de arestare internațional. Omar Damache este încarcerat în Belgia.

Omar Damache ar fi fost „legătura lostică a comandoului de la Verviers și ajutorul lui Abdelhamid Abaaoud în monitorizarea și organizarea atacului”, potrivit Direcției generale de securitate internă (DGSI), citată de cotidianul francez.

Într-un al doilea apartament din Atena, în care au avut loc percheziții câteva zile mai târziu, polițiștii au descoperit un calculator utilizat de Abaaoud, pe care au descoperit planuri de atac ce vizau „în special un aeroport”.

Abaaoud este considerat organizatorul atentatelor teroriste de la Paris din 13 noiembrie anul trecut în care au murit 130 de persoane, fiind învinuit vineri de Salah Abdeslam, considerat singurul membru în viață al comandoului din Paris, care se află în custodia autorităților belgiene de peste o săptămână, după patru luni de fugă. Abaaoud a murit pe 18 noiembrie, într-un raid al poliției franceze în Saint-Denis, din Paris.

Salah, care a declarat că s-a răzgândit să se mai arunce în aer la Stade de France, ar fi avut legături cu atentatorii din Bruxelles. Khalid El Bakraoui, cel care s-a detonat la stația de metrou Maelbeek, ar fi închiriat sub un nume fals un apartament din zona Forest, din suburbiile Bruxellesului, unde au avut loc săptămâna trecută operațiuni de amploare ale poliției pentru arestarea lui Salah Abdeslam.

Alți doi islamiști, Ibrahim El Bakraoui și Najim Laachraoui, și-au detonat centurile explozive marți dimineață pe aeroportul din Zaventem. Cel puțin 31 de persoane au murit în atentatele de marți din Bruxelles.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?