Ce „au uitat” americanii să spună despre unul dintre spionii ruși inculpați în cazul Yahoo. Dezvăluiri supriză din presa rusă

Ce au uitat americanii să spună despre unul dintre spionii ruși inculpați în cazul Yahoo. Dezvăluiri supriză din presa rusă

Departamentul american al Justiției a decis miercuri inculparea a doi agenți ai serviciilor secrete ruse și a doi hackeri angajați de Rusia în cazul atacurilor cibernetice care au vizat sute de milioane de conturi online ale companiei Yahoo. Cei patru inculpați sunt agenții FSB Dmitri Dokuceaiev și Igor Sușciin și hackerii Aleksei Belan și Karim Baratov, informează presa rusă.

Potrivit agenției Sputnik, Dokuceaiev este unul dintre agenții FSB acuzați de trădare și arestați de autoritățile ruse în decembrie 2016. Ceilalți suspecți arestați în decebrie 2016 sunt Serghei Mihailov, agent FSB, și un director al companiei Kaspersky Lab, Ruslan Stoianov.

Statele Unite nu au luat legătura cu Rusia pentru clarificări despre acuzațiile în cazul atacurilor cibernetice care au vizat compania Yahoo, afirmă un oficial rus de rang înalt citat de agențiile de știri Tass și Sputnik. De altfel, presa oficială rusă susține că ancheta în cazul atacurilor asupra Yahoo reprezintă o problemă politică internă a SUA.

Este prima dată când angajați guvernamentali ruși sunt acuzați în Statele Unite pentru fraude cibernetice. Acuzațiile se referă la atacuri informatice, fraude electronice, furt de secrete comerciale și spionaj economic. Conform surselor citate, acuzațiile vizează un atac cibernetic din 2014, în urma căruia au fost sustrase datele a 500 de milioane de utilizatori Yahoo. În septembrie 2016, compania americană a semnalat că hackeri angajați probabil de state au sustras, în urma unor atacuri cibernetice lansate în anul 2014, datele a cel puțin 500 de milioane de utilizatori de conturi online Yahoo. În decembrie 2016, compania a dezvăluit un alt atac, în urma căruia au fost sustrase datele a aproximativ un miliard de utilizatori de conturi online Yahoo. Acest atac cibernetic a fost comis în august 2013, dar a fost depistat abia în 2016, după ce servicii de securitate americane au furnizat companiei Yahoo date furate de o terță parte. Hackerii au reușit să sustragă nume de utilizatori, adrese de email, numere de telefon, date de naștere, dar și parole de acces și răspunsuri la întrebări de securitate, a transmis Yahoo, care susține că nu au fost sustrase informații despre conturi bancare.

Potrivit publicației Gazeta.ru, Dokuceaiev și Mihailov ar fi colaborat cu CIA, dar această acuzație nu figurează în documentele oficiale ale anchetatorilor ruși. Însă acuzațiile ruse se referă la colaborarea cu servicii secrete străine.

Cotidianul The Washington Post a explicat că ancheta din SUA în cazul Yahoo nu are legătură cu investigația în cazul atacurilor cibernetice care au vizat serverele Partidului Democrat din SUA.

Cel puțin doi angajați ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia arestați în ancheta legată de atacurile cibernetice sunt acuzați de colaborare cu Agenția Centrală de Informații din SUA, au declarat în ianuarie surse citate de agenția Interfax. Doi ofițeri ruși de informații și un expert în securitatea cibernetică au fost arestați sub acuzația de trădare pentru că ar fi oferit date serviciilor secrete americane, inclusiv despre atacurile informatice din timpul campaniei prezidențiale din SUA.

„Serghei Mihailov, director al unui departament al Centrului FSB pentru Siguranța Informatică, și adjunctul său, Dmitri Dokuceaiev, sunt acuzați de trădarea jurămintelor prin colaborarea cu CIA”, a declarat un oficial din cadrul echipei de investigare. Ancheta vizează încă cel puțin șase persoane, inclusiv Ruslan Stoianov, un expert care lucra pentru compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab, scriu publicațiile La Stampa și The Guardian. Detaliile anchetei sunt neclare și intervin într-un moment delicat pentru noul președinte al SUA, Donald Trump, care a admis cu greu implicarea Rusiei în scrutinul prezidențial american.

Statele Unite au anunțat, pe 29 decembrie, expulzarea a 35 de diplomați ruși, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum și sancțiuni vizând oficiali și entități de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington și Moscova după ingerințele ruse în campania electorală americană.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

În octombrie 2016, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susținuți de Administrația de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcția de președinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump. „Avem motive să credem, date fiind scopul și sensibilitățile acestor eforturi, că aceste activități puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administrația SUA. Președinția Rusiei a calificat drept „absurde” acuzațiile Statelor Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun