Ce miză are Putin în Siria? „Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia și pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenți”

Ce miză are Putin în Siria? „Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia și pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenți
Publicat: 02/10/2015, 18:21

Chiar dacă și-a arătat deja forța în Orientul Mijlociu și în pofida protestelor din partea Washingtonului, Europei și statelor din Golful Persic, Rusia continuă să își consolideze forțele din Siria.

Ca și în cazul bazei sale din Latakia, Moscova își consolidează în prezent baza navală de la Tartus, cu o subunitate antiteroristă de nave. Printre acestea se va afla și crucișătorul lansator de rachete Moskva și nava de desant Saratov.

Bazele armatei siriene de la Istamo și al-Sanobar sunt de asemenea modernizate, imaginile din satelit sugerând prezența unor corturi și echipamente rusești acolo, potrivit analiștilor de la IHS Jane’s.

Mulți se întreabă însă dacă operațiunea militară a lui Putin este un mijloc de a atinge un scop politic – folosirea armelor ca metodă de a controla forțat agenda diplomatică internațională – sau dacă este un scop în sine, având obiective militare specifice.

Preocupați de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, unde diplomația a fost uneori un mod de a distrage atenția de la acțiunile rușilor în teren, unii strategi militari de la NATO se tem că acțiunile Rusiei reprezintă un prim pas al unui plan de a oferi și mai mult sprijin militar regimului al-Assad.

„Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia și pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenți”, afirmă Anthony Cordesman, director de strategie la institutul CSIS. „Există încă multă incertitudine. Majoritatea forțelor terestre pe care le au sunt acolo pentru a-și apăra bazele aeriene, dar au de asemenea suficiente pentru a le desfășura în cadrul armatei siriene. Există o dinamică militară, dar și una politică”, a adăugat el.

Forțele ruse din Siria, pentru moment, sunt limitate, dar potente. În Latakia, unde a fost creat recent un aerodrom militar de mari dimensiuni, Rusia are 12 avioane de tip Su-25 Frogfoot și 12 avioane Su-24 Fencer, precum și 12 elicoptere de atac de tip Mi-24. Aceste aeronave sunt ideale pentru bombardarea unor ținte militare în sprijinul operațiunilor terestre. Ele nu sunt aeronave de anduranță și nici nu sunt dotate pentru atacuri de precizie.

La baza aeriană Bassel al-Assad, Rusia are cel puțin patru avioane de tip Su-30 Flanker, adecvate pentru apărare antiaeriană. Potrivit analiștilor, prezența lor oferă Rusiei control asupra spațiului aerian. Ținând cont de lipsa capacităților aeriene ale rebelilor, prezența acestor avioane poate fi considerată o încercare de a împiedica intervenția SUA și a aliaților lor în sprijinul forțelor rebelilor.

În opinia lui Jonathan Eyal, director internațional la institutul RUSI, mobilizarea forțelor ruse „este menită în primul rând să obțină rezultate politice”. „Sunt convins 100% că nu au nici o intenție să aibă trupe ruse implicate în lupte”, a subliniat el. Putin „va fi pregătit să dubleze (efectivele), dar până în punctul în care va fi credibil. Strategia este să forțeze Rusia în orice discuție politică viitoare despre Siria”.

Alții consideră însă că rușii au obiective militare tactice. Joi, un avion de spionaj Ilyushin Il-20 a sosit în Latakia, ceea ce indică o posibilă intensificare a operațiunii militare.

„Evident, Putin nu vrea o operațiune masivă. Dar poate este interesat de un război mic și victorios – o campanie de câteva săptămâni sau luni pentru a micșora teritoriul rebelilor și a-l consolida pe al-Assad. Cred că există atât scopuri politice, cât și militare”, a apreciat Alex Kokchurov, analist pe probleme legate de Rusia la IHS Jane’s.

Această evaluare se potrivește cu ceea ce multe persoane din rândul NATO consideră că este o formă a aventurismului Kremlinului în Ucraina transpus în Orientul Mijlociu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”