Ce s-a întâmplat cu preţul petrolului, în ziua în care SUA au început campania de vaccinare anti-COVID

Ce s-a întâmplat cu preţul petrolului, în ziua în care SUA au început campania de vaccinare anti-COVID
FOTO - Pixabay
Publicat: 14/12/2020, 20:58
Actualizat: 14/12/2020, 21:01

Prețul unui baril de petrol a trecut, luni, pragul de 50 de dolari pe baril, pe fondul speranţelor că introducerea vaccinurilor pentru Covid va stimula cererea globală de combustibili. Cotația este în strânsă legătură cu demararea campaniei de vaccinare anti-Covid în Statele Unite ale Americii.

De altfel, preţul petrolului este în creştere, pentru a şasea săptămână consecutiv, cea mai lungă perioadă de creştere înregistrată după luna iunie, notează Agerpres, care citează Reuters.

Astfel, cotaţia futures pentru barilul de ţiţei Brent, cu livrare în luna februarie, a crescut luni dimineaţa cu 0,8%, până la 50,35 dolari per baril, în timp ce cotaţia futures la petrolul U.S. West Texas Intermediate cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,1% peste pragul de 47 de dolari.

A început vaccinarea anti-COVID-19 în SUA. Primul american imunizat, o asistentă de la ATI

SUA au demarat luni, în New York, campania de vaccinare împotriva COVID-19. O asistentă de la Terapie Intensivă este primul american care a fost vaccinat cu serul Pfizer/BioNTech.

Campania de vaccinare a alimentat deja speranţele că restricţiile impuse în contextul pandemiei ar putea fi ridicate în curând, ceea ce ar putea stimula cererea celui mai mare consumator mondial de petrol.

Introducerea vaccinului va avea un efect pozitiv asupra combustibililor rutieri şi eventual asupra cererii de combustibili pentru avioane”, spune Stephen Innes, analist şef la Axi.

Investitorii aşteaptă acum cele două reuniuni ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţilor săi.

Reuniunea comitetului ministerial de monitorizare va avea loc în data de 16 decembrie, urmată de o reuniune în data de 4 ianuarie când va fi analizată situaţia de pe piaţă după ce la ultima reuniune s-a decis să fie limitată creşterea producţiei la 500.000 de barili pe zi începând cu anul următor.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase