Ce șanse are Donald Trump să ajungă președintele SUA. Avertismentul de care ar trebui să țină cont miliardarul american

Ce șanse are Donald Trump să ajungă președintele SUA. Avertismentul de care ar trebui să țină cont miliardarul american
Publicat: 26/10/2015, 08:54
Actualizat: 26/10/2015, 10:05

Șapte din zece republicani au declarat că Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, dacă va fi nominalizat, acesta fiind cel mai pozitiv răspuns din partea votanților, consemnat de un candidat, relevă un sondaj Associated Press-GfK, citat de Daily Mail.

În comparație, șase din zece republicani cred același lucru despre neurochirurgul retras din activitate Ben Carson, care, ca și Trump, s-a remarcat ca unul dintre cei mai aprigi politicieni americani înscriși în cursa electorală.

„Politicienii de cursă lungă m-au determinat să iau altă decizie”, a declarat republicanul Joe Selig, un tâmplar în vârstă de 60 de ani din Vallejo, California. „Cred că Trump este un candidat care poate fi ales. Este puternic. Avem nevoie de putere în aceste vremuri”.

Totuși, Trump și Carson se numără printre cei mai „indezirabili” candidați la alegerile generale de către profesioniștii din Partidul Republican, cei care se ocupă cu consilierea candidaților în privința câștigării bătăliilor electorale.

Strategii politici cu experiență afirmă că obținerea unei victorii la alegerile generale și câștigarea nominalizării din partea republicanilor reprezintă două misiuni extrem de dificile.

Cei mai conservatori votanți ai GOP (Grand Old Party, Partidul Republican) – un grup format din mai mulți votanți albi și totodată mai bătrâni decât națiunea americană socotită ca întreg – au o influență uriașă asupra alegerii unui nominalizat.

Independenții, moderații și minoritățile sunt grupurile care atrag cei mai mulți oameni la urne. Chiar dacă Trump și Carson sunt populari în sondajele inițiale, amândoi au apelat în ultima vreme la discursuri care alienează unele minorități.

Trump i-a numit pe imigranții mexicani violatori și criminali, în timpul discursului de anunțare a candidaturii, în timp ce Carson a spus că nu ar susține niciodată un candidat prezidențial musulman.

„Republicanii cred că democrata Hillary Clinton este slabă. Se înșală”, a declarat administratorul GOP Katie Packer, care a fost managerul adjunct al campaniei republicanului Mitt Romney din 2012. „Ei cred că nu trebuie să câștigăm aportul mai multor femei și al mai multor hispanici, pentru a câștiga. Se înșală”.

Fostul guvernator al Floridei, Jeb Bush, care a adoptat un ton prietenos în privința hispanicilor, se află în vârful clasamentului liderilor politici experimentați, care ar putea fi aleși în 2016.

Șase din zece republicani au spus că Bush ar putea câștiga alegerile generale și 54% au declarat același lucru despre senatorul de Florida Marco Rubio.

Pe de altă parte, Trump și Bush au parte de un feedback foarte negativ în cadrul propriului partid. 37% dintre votanții republicani nu au o părere bună despre Bush și 36% spun același lucru despre Trump.

Lui Trump i se pregătește ceva

John Feehery, un strateg politic al republicanilor, a spus că Trump este considerat „prezidențiabil” în acest moment deoarece nu a fost încă ținta unei campanii negative agresive, dar aceasta se va desfășura cu siguranță, dacă rămâne fruntaș în sondaje.

„În acest moment, Trump servește un scop valoros, de lider al clasamentului, mai ales pentru democrați”, a spus Feehery. „Democrații și-ar dori ca Trump să fie persoana nominalizată de noi”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Intră în vigoare din 7 iunie. Ce șoferi trebuie să...
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
S-a aflat cine este principalul suspect al crimei din Dolj: "Am căutat în zona aia...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol
×