Ce scrie presa externă despre reținerea lui Bogdan Olteanu

Ce scrie presa externă despre reținerea lui Bogdan Olteanu
Publicat: 30/07/2016, 09:28
Actualizat: 30/08/2016, 23:27

„România: Bancher important, reținut pentru fapte de corupție”. Astfel titrează The New York Times despre cazul Bogdan Olteanu, care reprezintă o premieră negativă pentru Banca Națională a României, fiind primul viceguvernator reținut pentru posibile fapte de corupție.

„Procurorii anticorupție l-au reținut pe viceguvernatorul băncii centrale a României pentru trafic de influență, acuzat că ar fi primit în mod ilicit 1 milion de euro pe vreme când era președinte al Camerei Deputaților. Potrivit procurorilor, Bogdan Olteanu a fost reținut într-un dosar în care este acuzat că ar fi pretins și primit bani de la un om de afaceri, în perioada iulie-noiembrie 2008, pentru ca în schimb să-și exercite influența în cadrul Guvernului pentru numirea unei persoane în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, scris The New York Times.

„Instanța va decide dacă îl plasează în arest sau nu. Banca centrală a anunțat că atribuțiile sale vor fi preluate de alți oficiali. Nu a existat nicio reacție din partea lui Bogdan Olteanu. Acesta a fost numit în funcția de viceguvernator al BNR în 2009. A fost președintele Camerei Deputaților din 2006 până în 2008.

Daily Mail: „România îl arestează pe viceguvernatorul Băncii Centrale într-o anchetă ce vizează fapte de corupție”

Publicația britanică Daily Mail alocă un spațiu ceva mai larg acestui subiect. In introducerea știrii, sunt menționate acuzațiile care i se aduc lui Olteanu, dar și declarația unui procuror pentru Reuters, prin care confirmă reținerea viceguvernatorului BNR.

„Există date și probe care arată că…în 2008 Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, ar fi cerut și primit 1 milion de euro și spriijin electoral din partea unui om de afaceri pentru a-i persuada pe membrii Guvernului în privința numirii unei persoane în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, mai precizează Daily Mail, citând din comunicatul procurorilor DNA.

„Olteanu a fost președintele Camerei inferioare a Parlamentului în perioada 2006-2008. A fost membru al Partidului Național Liberal, partid al fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu și care deținea majoritatea, la acel moment, în Parlament. Liviu Mihaiu, administratorul Deltei în perioada 2008-2009, susține, potrivit presei locale, că nu ar fi luat la cunoștință de existența unei asemenea tranzacții în vederea numirii sale”, continuă Daily Mail.

În final, publicația britanică trece în revistă procedurile existente în cazul revocării lui Olteanu din funcția de viceguvernator al BNR, precum și reacția BNR în acest caz.

„România este considerată una dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană. Cei de la Bruxelles mențin sub o atenție monitorizare sistemul de justiție, cu toate că au adus laude procurorilor și magistraților pentru progresele făcute în domeniul combaterii corupției. Numai în ultimii doi ani, procurorii au demarat anchete pe numele unor persoane extrem de influente în România. Anul trecut, fostul premier, Victor Pontam a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Acesta și-a dat demisia în noiembrie, în urma unui incediu devastator care a avut loc într-un club de noapte, ce a atras numeroase proteste de stradă față de corupția din sistem”, încheie publicația britanică.

Reuters: „România îl arestează pe viceguvernatorul Băncii Centrale Olteanu pentru fapte de corupție”

Agenția de presă Reuters alocă două paragrafe știrii privind reținerea lui Bogdan Olteanu.

„Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din România l-au arestat pe viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, vineri, într-un dosar privind posibile fapte de corupție și solicită plasarea sa în arest preventiv pentru 30 de zile”.

Mai departe, Reuters citează o declarație din partea DNA. „‘Bogdan Olteanu se află la sediul nostru central, în detenție’, a declarat, la telefon, unul dintre procurorii DNA pentru Reuters”.

Bloomberg: „Bancher român, reținut pentru fapte de corupție”

Bloomberg prezintă ceva mai detaliat cazul, menționând și despre „campania anticorupție” din România și oferind drept exemplu, în acest sens, și cazul fostului premier, Victor Ponta. În introducerea materialului este precizat motivul reținerii lui Bogdan Olteanu, completat de un citat din comunicatul DNA, iar ulterior sunt date informații despre BNR.

„‘Banca centrală susține că activitatea sa nu va fi afectată, iar atribuțiile lui Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive, conform procedurilor interne’, susține purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Suciu. Olteanu este ultimul oficial român de rang înalt atins de campania anticorupție demarată de procurori la nivel național, campanie care l-a vizat și pe fostul prim-ministru, Victor Ponta, în timp ce încă era în exercitarea funcției, anul trecut, dar și pe alți politicieni și oameni de afaceri, ce au ajuns în detenție”, încheie Bloomberg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...