Cea mai mare grevă din istorie: zeci de milioane de muncitori indieni au refuzat să lucreze pentru 24 de ore

Cea mai mare grevă din istorie: zeci de milioane de muncitori indieni au refuzat să lucreze pentru 24 de ore
Publicat: 15/09/2016, 15:38
Actualizat: 11/10/2016, 11:32

Aceasta a fost picătura care a umplut paharul revoltelor iscate de tensiunile continue dintre sindicatele din sectorul public și guvernul premierului Narendra Modi, pe care îl acuză că urmărește o agendă orientată spre interesele marilor afaceriști, ignorând drepturile muncitorilor, informează Los Angeles Times.

Greva care a durat 24 de ore a costat economia indiană până la 2,7 miliarde de dolari, la o primă estimare, și a afectat rețeaua de electricitate, mineritul, telecomunicațiile, sistemul bancar și operatorii de asgurări din mai multe state.

„Ai avut milioane de muncitori în grevă. Să apreciezi solicitările lor ca fiind ‘lacome’ mi se pare o atitudine extraordinar de imorală”, a spus pentru LA Times profesorul de istorie de la Trinity College Vijay Prashad.

Sindicatele reprezintă câteva milioane de angajați dintr-o țară de 1,3 miliarde de oameni, însă schimbările pe care reprezentanții lor le solicită ar putea avea cel mai mare efect asupra acelora care activează în zonele economiei informale a Indiei, adică, după unele măsurători, 90% din forța de muncă.

Astfel, menajerele, oamenii care lucrează în curierat, vânzătorii ambulanți, zidarii și alți astfel de muncitori reprezintă jumătate din ceea ce a devenit economia lumii cu cea mai accelerată creștere. Cu toate acestea, însă, India este încă deficitară la capitolul beneficii pentru angajați în sistemul de sănătate, pensii, măsurile de bază de protecție în muncă, inclusiv abilitatea de a se organiza în instituții care să le apere drepturile.

Din cauza faptului că nu există legi foarte clare referitoare la venitul minim pentru muncitorii necalificați, aceștia au cel mai mult de suferit atunci când prețurile cresc. În Mumbai, principalul punct economic al Indiei, lucrătorii în gospodărie sunt nevoiți să renunțe la slujbe care le aduc prea puțini bani ca să poată suporta măririle de prețuri și de câte 15 dolari pe lună.

„Greva este importantă pentru că ilustrează foarte clar care sunt dorințele neîmplinite și cererile clasei muncitoare, care nu a fost deloc ascultată cu răbdare și preocupare de către Guvern”, a spus K.R. Shyam Sundar, profesor de managementul resurselor umane la Xavier School of Management din Jamshedpur.

Conflictele pe marginea legislației muncii reprezintă un test crucial pentru eforturile lui Modi de a transforma țara într-o putere economică de prim rang. În ciuda creșterilor impresionante din statistici, însă, India s-a luptat să creeze locuri de muncă pentru aproximativ 600.000 de oameni care intră pe piața muncii în fiecare lună. Pentru a impulsiona industria manufacturilor și a atrage companii străine, Modi, care a preluat puterea în 2014, a promis să relaxeze cadrul laboral, dar și să le dea angajaților mai multă flexibilitate.

Într-o încercare de a preveni declanșarea unei greve generale, ministrul de Finanțe din India s-a oferit să se ocupe de creșterea salariului minim pentru muncitorii necalificați la 180 de dolari pe lună, însă aceste promisiuni sunt departe de cerințele sindicatelor, dar și decât limita stabilită de guvernul de la New Delhi pentru lucrătorii fără calificare. Oferta autorităților a fost catalogată chiar drept „lipsită de sensibilitate”.

„Milioane de oameni au fost în grevă, iar mulți dintre aceștia trăiesc în condiții de privațiune continuă. Dacă nu accepți cererile lor de 12%, care este abordarea ta? Guvernul nu a articulat niciun fel de poziție”, a mai spus profesorul Vijay Prashad.

Chiar dacă greva a fost considerată istorică, aceasta dispărut de pe paginile ziarelor la fel de rapid ca celelalte 16 proteste generale care au avut loc în India din 1991 încoace. Rețelele de știri din India, multe dintre ele susținute de companii puternice, i-au dat prea puțină importanță, mai ales că serviciile din marile orașe, precum Mumbai sau New Delhi nu au fost afectate aproape deloc. „Aici, în India, doar sindicatele vorbesc despre aceste probleme”, a declarat Vishwas Utagi, vicepreședinte al Asociației All India Bank Employees.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern