„Cel mai complex set de provocări în ceea ce privește terorismul global din ultimii 16 ani”: numărul victimelor a crescut cu 650%

„Cel mai complex set de provocări în ceea ce privește terorismul global din ultimii 16 ani: numărul victimelor a crescut cu 650%
Publicat: 16/11/2016, 14:48
Raportul arată că ISIS este acum , oficial, grupul terorist care a provocat cele mai multe decese, depășind Boko Haram, după ce a revendicat în 2015 6.141 de morți în atacuri pe teritoriul a 250 de orașe diferite. Și numărul de țări în care ISIS a lansat atentate teroriste s-a dublat într-un singur an, de la 13 state în 2014, la 28 în 2015.
La nivel, global, însă, numărul deceselor asociate terorismului a scăzut cu 10% în 2015 față de anul anterior, iar acest lucru s-a întâmplat în special datorită acțiunilor militare derulate împotriva Statului Islamic și a grupării Boko Haram, în Irak și Nigeria. În același timp, datele demonstrează că aceste organizații și-au extins influența în țările și regiunile învecinate.
O creștere cu 650% a deceselor cauzate de terorism în perimetrul țărilor care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. dar și o creștere semnificativă a atacurilor teroriste transnaționale dovedesc că lumea este, în acest moment, un loc mult mai periculos din punctul de vedere al amenințării teroriste, arată Indexul Global al Terorismului.
Chiar dacă raportul identifică 274 de grupări teroriste distincte în întreaga lumea, acesta consemnează că ISIS, Boko Haram, Al Quaeda și formațiunea talibană se fac responsabile de 75% dintre morțile provocate de terorism.
În ceea ce privește statistica pentru țările dezvoltate, 2015 a fost declarat al doilea cel mai tragic an înregistrat vreodată de la începutul escaladării fenomenului terorist, fiind depășit doar de 2001, atunci când doar la atentatele din 11 septembrie din Statele Unite au murit aproape 3.000 de oameni.
Raportul mai arată și că doar 0,5% dintre atentatele teroriste au loc în țări care nu sunt implicate în conflicte pe plan internațional, acestea fiind mai puțin afectate și de metodele de represiune care pot provoca moartea, precum tortua sau încarcerarea fără asigurarea dreptului la un proces echitabil. Indexul a demonstrat și că acțiunile teroriste pot apărea mult mai frecvent în statele care au performanțe mai slabe din punctul de vedere al factorilor socio-economici, precum oportunitățile oferite tinerilor, încrederea în sistemul electoral, nivelul de criminalitate și accesul la arme de foc.
În ciuda faptului că a primit spațiu în mass media mult mai mult decât orice alt incident terorist din 2015, atentatele de la Paris care au determinat, în total, moartea a 136 de persoane, nu a ajuns în topul celor mai tragice evenimente ale anului. Pe primul loc în această listă se află atacul din aprilie 2015 din Qaim, Irak, acolo unde membrii ISIS au executat 300 de civili.
„Raportul Indexul Global al Terorismului de anul acesta scoate în evidență cel mai complex set de provocări în ceea ce privește terorismul global din ultimii 16 ani”, a declarat SteveKillelea, președintele Institutului pentru Economie și Pace.„Atacurile care au avut loc în inima democrațiilor vestice evidențiază nevoia de a elabora răspunsuri rapide și personalizate pentru evoluția acestor organizații”, a adăugat acesta.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția