Cel puțin 11 morți în urma unor proteste în capitala Columbiei

Cel puțin 11 morți în urma unor proteste în capitala Columbiei
Cel puțin 11 morți în urma unor proteste în capitala Columbiei. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/09/2020, 18:46

Cel puțin 11 persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite în noaptea de joi spre vineri în timpul unor proteste în capitala Columbiei, Bogota.

Aceasta a fost a doua noapte marcată de proteste împotriva utilizării excesive a forței de către Poliție, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Manifestanții au ieșit în stradă pentru a doua noapte la rând pentru a protesta față de moartea lui Javier Ordonez, în vârstă de 46 de ani. Acesta a murit miercuri.

O filmare distribuită masiv pe internet arată cum bărbatul, tatăl a doi copii, a fost atacat de un polițist cu o armă cu electroșocuri. Ordonez cade la pământ, înconjurat de ofițeri de poliție, iar aceștia îi aplică mai multe șocuri electrice, cu toate că Ordonez îi roagă să înceteze. Bărbatul a murit ulterior în spital.

În noaptea de miercuri spre joi, șapte persoane, cu vârste cuprinse între 17 și 27 de ani, au murit împușcate în timpul protestelor, a anunțat Primăria din capitala Columbiei, iar Guvernul columbian a anunțat că alte trei persoane au fost ucise în aceeași noapte în Soacha, un oraș-satelit al capitalei, tot în timpul unui protest față de folosirea excesivă a forței de către Poliție.

Membrii familiilor unora dintre victime au declarat pentru presa locală că cei dragi lor nu participaseră efectiv la proteste.

Sute de răniți în urma confruntărilor din timpul protestelor

Peste 200 de civili și 194 de polițiști au fost răniți în timpul confruntărilor, potrivit autorităților centrale.

Poliția a anunțat că Ordonez a fost găsit de polițiști consumând alcool pe stradă împreună cu mai mulți prieteni, încălcând regulile impuse de către autorități pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.

El a fost dus la o secție de Poliție din vestul capitalei, secție care, de altfel, a devenit un punct central al protestelor. Ulterior, Ordonez a fost transportat la spital, unde a murit.

Doi polițiști au fost suspendați din funcție pe perioada anchetei care să stabilească motivul morții lui Ordonez. Alți cinci ofițeri au fost suspendați, aceștia din urmă fiind acuzați de abuzuri în timpul protestelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase