Cel puțin 12 morți și 42 de răniți, ultimul bilanț al atacurilor teroriste din Teheran

Cel puțin 12 morți și 42 de răniți, ultimul bilanț al atacurilor teroriste din Teheran
Publicat: 07/06/2017, 16:59
Actualizat: 24/04/2018, 04:38

UPDATE 16:40 Forțele de securitate iraniene au anunțat că situația se află sub control, iar zona este survolată de elicoptere. Niciunul dintre parlamentarii iranieni nu a fost rănit.

Adjunctul ministrului iranian de Interne, Hossein Zolfaqari, a anunțat că teroriștii care au atacat clădirea Parlamentului purtau haine pentru femei.

„Atacatorii purtau rochii și au intrat în Parlament pe la poarta specială pentru vizitatori. Imediat, au început să împuște oamenii din acea zonă, provocând frică și groază. În primele minute ale atacului, forțele iraniene au preluat controlul asupra parterului clădirii Parlamentului”, a spus Zolfaqari.

Oficialul iranian a mai precizat că membrii unui grup terorist au fost arestați înainte de a acționa, iar forțele de securitate iraniene au reușit să dezamorseze o bombă aflată în interiorul mausoleului.

Patru atacatori necunoscuți au deschis focul în incinta clădirii Parlamentului din Teheran, apoi au atacat Mausoleul Ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, monument situat la câțiva kilometri de sediul legislativului.

Atacurile au fost comise de combatanți ai organizației teroriste Stat Islamic, conform unui anunț al agenției de știri Amaq, afiliată la Stat Islamic. Totodată, doi atentatori sinucigași ar fi acționat în cadrul mausoleului.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a condamnat atacurile teroriste de la Teheran și a avertizat că situația în regiune este foarte gravă, având în vedere problemele de securitate actuale.

UPDATE 13:10 Organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atacurile de miercuri asupra Parlamentului iranian și a Mausoleului Ayatollahului Khomeini din sudul Teheranului, în urma cărora cel puțin cinci persoane au fost ucise, iar alte peste 25 au fost rănite, informează site-ul agenției FARS.

Atacurile au fost comise de combatanți ai organizației teroriste, conform unui anunț al agenției de știri Amaq, afiliată la Stat Islamic. Totodată, doi atentatori sinucigași ar fi acționat în cadrul mausoleului.

Patru atacatori necunoscuți au deschis focul în incinta clădirii Parlamentului din Teheran, iar patru persoane au fost ucise și cel puțin zece au fost rănite.

Ulterior, mai mulți indivizi au atacat Mausoleul Ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, monument situat la câțiva kilometri de sediul legislativului. Cel puțin o persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite, în urma schimbului de focuri și a detonării unei bombe.

Ministrul iranian de informații a anunțat că au existat trei grupuri de teroriști care au încercat să lanseze atacuri în diferite părți ale Teheranului, adăugând că membrii unui grup terorist au fost arestați înainte de a acționa. Forțele de securitate iraniene au reușit să dezamorseze o bombă aflată în interiorul mausoleului.

Potrivit ultimelor informații, autoritățile iraniene au stabilizat situația. Zece dintre răniți sunt civili. Majoritatea persoanelor ucise sunt ofițeri de securitate iranieni.

Rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Egiptului, în nordul Libiei și în sud-estul Afganistanului, unde a proclamat un „califat”.

UPDATE 12:10 Bilanțul atacurilor armate de la Teheran, care au vizat Parlamentul iranian și Mausoleul Ayatollahului Khomeini, a ajuns la cel puțin șapte morți, în timp ce alți patru oameni au fost luați ostatici, informează agenția de știri Tasnim, citată de Reuters.

UPDATE Un martor a declarat, pentru Reuters, că incidentul de la Parlamentul iranian s-a terminat.

Două atacuri armate au avut loc, în același timp, în capitala Iranului, în Parlamentul de la Teheran și la Mausoleul Ayatollahului Khomeini. Bărbați înarmați au deschis focul în incinta legislativului iranian, omorând un agent de pază, în timp ce mai multe persoane au fost rănite în urma atacului de la Mausoleul Ayatollahului Khomeini.

Parlamentarul Elias Hazrati a declarat că trei atacatori au deschis focul în legislativul iranian, unul având un pistol și ceilalți doi fiind înarmați cu arme AK-47.

Agenția de presă ISNA susține, citând mărturia unui parlamentar, că ușile parlamentului de la Teheran au fost închise și că unul dintre atacatori a fost înconjurat de forțele de securitate.

Într-un atac separat, un bărbat a deschis focul la la Mausoleul Ayatollahului Khomeinim și a rănit mai multe persoane, anunță agenția de presă Fars. Potrivit ISNA, atacatorul s-a autodetonat.

Până în acest moment nu se cunoaște motivația și identitatea atacatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912