Cel puțin 126 de copii și profesori AU FOST UCIȘI în Pakistan, într-un atac al unui comando taliban

Publicat: 16/12/2014, 16:16

Tragedie națională, marți, în Pakistan, unde un comando taliban a deschis focul asupra unei școli în care învățau copii de militari. Cel mai recent bilanț al autorităților locale vorbește de cel puțin 126 de morți, între care 84 de copii. Aproape 500 de elevi, majoritatea cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, erau prezenți în momentul atacului. Confruntările între armată și atacatori au durat câteva ore, în urma acestui atac revendicat de talibani ca răzbunare față de ofensiva militară în curs împotriva lor, în bastioanele din zonele tribale din apropiere de Peshawar.

UPDATE 16:15 Cel mai recent bilanț citat de The Guardian indică cel puțin 131 de morți. Majoritatea victimelor sunt copii.

UPDATE 16:00 Poliția a anunțat încheierea confruntării dintre armată și atacatori, informează AFP. Toți talibanii au fost uciși. La rândul său, armata a anunțat lansarea a zece raiduri aeriene împotriva unor ținte talibane din zona școlii.

UPDATE 15:30 Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu condamnă ferm atacul din Peshawar, se arată într-un comunicat MAE remis gândul: „Nimic nu poate justifica acest act terorist de o violență extremă și de o brutalitate inimaginabilă. Întreaga comunitate internațională trebuie să condamne asemenea acte barbare, asemenea atacuri sălbatice în care copiii cad victime nevinovate. Cei responsabili de tragedia din Pakistan trebuie să fie trași la răspundere neîntârziat.”

UPDATE 13:13 Numărul răniților anunțat de oficialii citați de BBC este de 122.

UPDATE 13:10 Cinci teroriști au fost uciși până la această oră. Doi copii și doi angajați ai școlii au fost salvați în urmă cu puțin timp, scrie The Guardian, care citează presa locală.

UPDATE 13:00 Premierul Indiei, Narendra Modi, a transmis, pe Twitter, un mesaj de condoleanțe către familiile victimelor atacului din Peshawar. „Este un act irațional, de o brutalitate de nedescris, în urma căruia și-au pierdut viața cele mai nevinovate ființe – copii mici, în școala lor”, a transmis Modi, care, într-un alt mesaj, a condamnat „atacul terorist laș”.

UPDATE 12:45 BBC relatează că s-a auzit o explozie la școala atacată. Reuters citează poliția locală, care spune că au avut loc trei explozii.

UPDATE 12:35 Noul bilanț al tragediei: peste 126 de morți, majoritatea copii. Confruntarea între forțele armate și talibani continuă. Se crede că există ostatici. Nu există, la această oră, informații privind numărul de răniți, însă spitalele din Peshawar se confruntă cu o criză de sânge.

Sursa: BBC

Sursa: CNN

UPDATE 12:32 Biroul premierului britanic a postat pe Twitter un mesaj în care David Cameron se declară șocat de atacul din Pakistan.

UPDATE 12:25 Premierul pakistanez a ajuns în Peshawar. Nawaz Sharif a numit atacul o tragedie națională, potrivit Radio Pakistan. Au fost anunțate trei zile de doliu național în trei provincii pakistaneze.

UPDATE 12:22 Imagini de la locul tragediei, publicate de The Guardian:

„L-am declanșat în urma unei anchete care a arătat că unii dintre copiii mai multor oficiali de rang înalt din cadrul armatei studiază în această școală”, a declarat Muhammad Khurasani, un purtător de cuvânt al Mișcării Talibanilor din Pakistan (TTP), principala grupare islamistă rebelă din țară.

„Au avut loc schimburi de tiruri la școala publică a armatei din Peshawar. Trupele au încercuit zona și-i caută pe atacatorii rebeli”, a declarat pentru AFP un oficial militar local. „Mulți elevi și profesori au fost evacuați”, a adăugat el, fără să precizeze despre câte persoane este vorba.

„Cinci sau șase persoane au intrat în școală, înarmate și purtând uniforme militare. Doi elevi au fost răniți de focuri de armă”, a precizat o sursă din școală.

„Am trimis șase oameni pentru acest atac, inclusiv lunetiști și kamikaze”, a confirmat pentru AFP Khurasani.

„Acest atac este un răspuns la ofensiva Zarb-e-Azab, la valul de asasinate comise în rândul talibanilor și la hărțuirea rudelor lor”, a adăugat purtătorul de cuvânt TTP.

„Ei au primit ordin să tragă asupra tuturor elevilor adulți, dar să ierte copiii, chiar dacă sunt ai (șefului armatei) generalul Raheel Sharif sau ai (premierului) Nawaz Sharif”, a continuat purtătorul de cuvânt taliban.

Armata poartă de mai multe săptămâni o ofensivă de amploare împotriva TTP – un aliat al rețelei teroriste Al-Qaida și care a lansat un război sfânt (jihad) contra Guvernului de la Islamabad în 2007 -, în principalul refugiu al grupării, Waziristanul de Nord, o zonă tribală situată la frontiera cu Afganistanul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu