Cel puțin 25 de morți și 100 de răniți în urma unei explozii din Mexico

Cel puțin 25 de morți și 100 de răniți în urma unei explozii din Mexico
Publicat: 01/02/2013, 11:23
Actualizat: 05/08/2014, 13:14

O explozie violentă, cauzată de o scurgere de gaze, s-a soldat cu cel puțin 25 de morți, între care 17 femei, și 101 răniți, joi, într-un zgârie-nori de 214 metri înălțime care adăpostește sediul gigantului petrolier Pemex la Mexico, iar echipajele de salvare caută alte victime, relatează AFP.

„A fost ca în timpul unui cutremur de pământ”, a povestit pentru AFP o angajată a companiei Pemex, Astrid Garcia Treviño, care abia ieșise din turn pentru a face o plimbare. „Am revenit, am văzut distrusă toată partea de jos a imobilului și nu am mai putut intra”, a declarat ea. „La mezanin existau peste o mie de persoane. Pe acolo intră angajații”, a adăugat angajata vizibil șocată.

După aproape șase ore de la explozie, președintele mexican Peña Nieto a anunțat salvarea unei persoane blocate în ruine, la primul etaj, pe contul personal de Twitter.

„Nu cunosc cauza producerii exploziei. Dar orice afirmație privind originile acesteia va reprezenta o speculație”, a mai declarat el, cerând echipajelor de salvare să depună eforturi în continuare.

Explozia s-a produs joi, la ora locală 16.00 (vineri, 00.00, ora României), iar la miezul nopții Crucea Roșie număra 15 morți, potrivit unui bilanț provizoriu, prezentat de purtătorul său de cuvânt la Mexico, Francisco Suinaga. Autoritățile municipale anunțau peste 100 de răniți.

Drama s-a produs în momentul în care majoritatea celor aproximativ 3.500 de angajați ai Pemex se pregăteau să plece de la serviciu.

„A fost teribil, turnul tremura și a început să cadă moloz. Oamenii care erau alături de noi nu se puteau vedea”, a declarat Cristian Obele, un alt angajat al Pemex.

Posturile de televiziune au prezentat imediat imagini cu moloz căzând pe stradă, în timp ce echipaje de salvare își croiau drum pentru a transporta răniți pe tărgi și pe scaune de birou.

O coloană groasă de fum negru ieșea din Turnul Pemex, un edificiu de 54 de etaje. Pagubele păreau importante la primele etaje, unde s-a produs explozia.

Un purtător de cuvânt al Serviciului pentru protecție civilă din Mexico a anunțat că deflagrația a fost cauzată probabil de „o acumulare de gaze într-o instalație electrică” ce deservește primele etaje ale Turnului Pemex. „Nu cunoaștem cauza exactă a exploziei”, a declarat pentru presă ministrul de Interne Miguel Angel Osorio Chong.

Toată noaptea, unitatea Topos, specializată în căutarea victimelor sau supraviețuitorilor între ruine, după cutremure de pământ, a folosit câini special dresați să caute printre dărâmături.

„Vom continua cercetările pentru a găsi supraviețuitori”, a dat asigurări Chong.

Mai devreme, compania, primul angajator din țară, a anunțat producerea exploziei pe contul de Twitter, menționând numai răniți, și a precizat că a evacuat turnul din cauza unei „pene de electricitate”. Explozia a atins parterul și etajul imediat de deasupra, potrivit Pemex.

Președintele mexican Enrique Pena Nieto și primarul capitalei Mexico Angel Mancera s-au dus la fața locului, iar polițiștii au închis bulevardele și străzile din apropierea edificiului.

Pemex, a patra companie petrolieră din lume, cu o producție de aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi, a ridicat acest zgârie-nori în anii ’80, cel mai înalt din America Latină la vremea respectivă.

În trecut, compania s-a confruntat cu mai multe drame.

În 2012, o explozie violentă, produsă accidental, s-a soldat cu 30 de morți la un complex de gaze din apropiere de Reynosa, la frontiera americană.

În decembrie 2010, un oleoduct a explodat la San Martin Texmelucan, în centru, ucigând 29 de persoane și rănind alte 50.

În 2007, 21 de angajați ai Pemex au murit în urma unei importante scurgeri de gaze pe o platformă petrolieră din Golful Mexic, majoritatea înecându-se după ce au sărit în apă din cauza panicii.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată