Cel puțin doi morți în urma unui ATAC asupra unei biserici din Etiopia

Cel puțin doi morți în urma unui ATAC asupra unei biserici din Etiopia
Sursa foto:24newshd.tv
Publicat: 04/02/2023, 22:22

Cel puțin două persoane au murit și alte patru au fost rănite sâmbătă în urma unui atac comis într-o biserică din Etiopia, informează presa locală.

Atacul a avut loc în provincia Oromia, informează Centrului Media Tewahedo (TMC), un organism al Bisericii Ortodoxe din această ţară. Abune Henok, arhiepiscopul diecezei din Addis Abeba, a descris atacul drept „ruşinos şi sfâşietor”.

Potrivit TMC, responsabile pentru atac ar fi chiar forțele de securitate etiopiene, dar informațiile nu au putut fi confirmate din surse independente până în prezent, informează Agerpres.

Incidentul survine pe fondul tensiunilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tewahedo, după ce episcopi rebeli şi-au creat luna trecută propriul sinod în cea mai populată regiune a ţării, Oromia.

Unitatea acestei Biserici, una dintre cele mai vechi din lume şi care include aproximativ 40% din cele 115 milioane de etiopieni, este aşadar ameninţată, mai notează sursa citată.

Liderii Bisericii din Etiopia se plâng că sunt persecutați de autorități

Liderii ortodocși s-au plâns de mult timp de persecuția religioasă cu care se confruntă , inclusiv de incendierea bisericilor în urmă cu câțiva ani, iar relațiile cu guvernul au fost tensionate în trecut, inclusiv în privința conflictului din Tigray.

Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a emis vineri o declarațieprin care își exprimă „îngrijorarea profundă” cu privire la situația Bisericii Tewahedo.

„Facem apel la toți liderii politici din Etiopia să sprijine Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo în eforturile sale de a realiza unitatea și pacea între membrii săi”, a transmis secretarul general al CMB, Jerry Pillay.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase